Najskuplje pečurke na svijetu

by | sep 21, 2022 | Svaštara | 0 comments

  1. Yartsa Gunbu

Izrastajući iz tijela gusjenica moljca, ova parazitska gljiva inficira tijela gusjenica sitnim sporama koje se prenose vazduhom. Jednom u gusjenicama, gljiva jede svog domaćina živog. Gusjenice umiru polako, završavajući mumificirano u uspravnom položaju blizu površine zemlje.

U rano proljeće, gljiva izlazi iz mrtve gusjenice i probija joj se kroz glavu da bi stigla do vrha zemlje. Duge tanke pečurke sa okruglim vrhovima lako se beru i cijene se širom Himalaja i Tibetanske visoravni na nadmorskim visinama između 3.000 i 5.000 metara.

Yartsa Gunbu svoj uspjeh duguje kineskoj medicini i nekolicini priča koje su ojačale njenu reputaciju kao lijeka, moćnog afrodizijaka i pojačivača fizičke funkcije. U savremenom svijetu ona je postala sinonim za povećanje otpornosti organizma, jačanje koncentracije i postizanje boljih sportskih rezultata.

Tibetanski muškarci vjeruju u drevne tekstove koji ukazuju na gljivicu kao na afrodizijak. Najkvalitetnija Iartsa se prodaje za oko 2.000 dolara za 28.34 grama. Smatra se statusnim simbolom.

Po pisanju nekih medija globalno tržište za Yartsa Gunbu gljive koštalo je između 5 i 11 milijardi dolara, a najfiniji primerci parazita prodali su se i do fantastičnih 140.000 dolara po jednom kilogramu.

Yartsa Gunbu gljiva

  1. Evropski bijeli tartuf

3.600 dolara košta 453 grama evropskog bijelog tartufa. Ono što čini tartufe tako skupim je to što ih je teško ubrati. Potrebno je vrijeme da se pronađu divlji tartufi i mnogo stručnosti, jer rastu pod zemljom.

Toliko su oskudni da postoji crno tržište tartufa. Postoje kradljivci tartufa i oni koji kradu izuzetne pse koji otkrivaju tartufe.

Tartufi iz Kine su preplavili tržište, ali oni se smatraju ne tako kvalitetnim kao evropske verzije.

Lovci na tartufe ih pronalaze u podnožju hrastova, ali je sve teže dovesti ih do stolova restorana i zadržati ih tamo. Bez sumnje, evropski beli tartufi su kraljevske pečurke.

 

 

beli tartuf

  1. Japanske gljive Matsutake

Matsutake (u prevodu Macutake) pečurka tradicionalno označava početak jeseni. Za mnoge Japance, to je poslastica koja je cijenjena zbog voćne, začinske arome.

Cijene se kreću od 1.000 do 2.000 dolara za 450 grama. Poslednjih godina, crveni borovi koji pružaju sklonište za Matsutake su u sve većem broju uništavani od insekata. Region Tamba u blizini Kjota je dom crvenih borova. Drveća je manje, pa je ispod njih manje gljiva. Nažalost, metode za uzgoj ovih gljiva još nisu razvijene, što čini macutake ugroženom vrstom.

 

Matsutake gljive japan

  1. Crni tartuf

Crni tartufi se smatraju među najbogatijim delicijama koje možete kupiti, i cijenjeni su sastojci u restoranima visoke klase, kao i ključni sastojak nekih od najskupljih sladoleda na svijetu.

Dio njihove visoke cijene je zbog poteškoća u pronalaženju. Mogu se naći u raznim regionima širom svijeta, od Marke, Molizea i Pijemonta u Italiji, do djelova Španije, Amerike i regiona Perigor u Francuskoj.

Po cijeni između 800 i 900 dolara za 453 grama, crni tartufi su popularni među vodećim svjetskim kuvarima.Tuber Melanosporum varijanta crnih tartufa – poznata i kao francuski crni perigor – veoma je popularna među gurmanskim kuvarima, a cijene rastu zbog kašnjenja isporuke i intenzivne potražnje.

Divlje pečurke crnog tartufa obično rastu oko podnožja zrelih hrastova. Neki lovci na tartufe su pokušavali da ih uzgajaju u kontrolisanim uslovima sa ograničenim uspjehom. Ostale sorte crnih tartufa uključuju burgundske tartufe i kineske tartufe, koji imaju blaži ukus i rastezljivu teksturu koja se ne nalazi u drugim sortama.

 

crni tartuf

  1. Gljiva Morchella

Smrčci (Morchella) imaju saćastu strukturu. Na nekim tržištima širom svijeta, sušeni morel gljive se prodaju za čak 254 dolara za količinu od 450 grama.

Cijena svježih gljiva može se kretati od 30 do 90 dolara za 450 grama.

Pečurke smrčci imaju karakterističnu naboranu glavu, koju neki porede sa izgledom sunđera ili mozga. Teško ih je pronaći jer su okruženi drvećem i kamuflirane lišćem i ostacima tipičnim za šumsko tlo. Njihova cijena je visoka jer su sezonska poslastica sa lokacijama koje često skrivaju iskusni lovci.

 

Morchella (smrčak) gljiva

 

  1. Gljive Chanterelle (lisičarke)

Po cijeni od 225 dolara za 450 grama, lisičarke su među rijetkim i skupljim pečurkama na tržištu, u istom cjenovnom rangu kao i neka od najskupljih eteričnih ulja koja možete kupiti. Njihova svijetla i živahna boja ih čini lakim za uočavanje u divljini, gdje rastu u grozdovima u toplim i vlažnim danima nakon jakog pljuska.

Najčešće se pronalaze u Ukrajini i drugim djelovima centralne Evrope. Lisičarke imaju pikantan ukus, kao i voćni miris koji podsjeća na kajsije.

Chanterelle lisičarke gljive

0 Comments

Submit a Comment