Mačka prede oko grede

by | sep 19, 2022 | Svaštara | 0 comments

Vlasnici mačaka sigurno znaju da njihovi ljubimci mogu proizvesti više vrsta predenja, slično kao što imaju cijeli repertoar različitih vrsta mijaukanja. Zvuk koji proizvodi mačić toko sisanja prilično se razlikuje od predenja koje se može čuti kada je u pitanju uživanje u maženju.

Analize su pokazale da je zvuk predenja kad je u pitanju traženje hrane, bilo od vlasnika ili majke, puno viši, a i po frekvenciji sličniji plaču (iako nije toliko glasan). Kad ljudi maze mačke, predenje je mirnije i uspavljujuće, a akustične analize su pokazale da komponenta „plača“ izostaje.

Odrasle mačke predu i kada su u blizini ili u fizičkom kontaktu s nekom drugom mačkom. Radiće to katkad i kad se igraju nekim nepokretnim objektom ili kad jedu. To se događa čak i kad su mačke same. Najčešće će, ipak, presti onda kad su u društvu, kad žele hranu ili pažnju.

Veterinari kažu i da mačke predu kada trpe velike bolove ili neposredno prije smrti. To bi mogao biti i način maskiranja da su ranjive i ozlijeđene. (Izvor: Geek.hr)

0 Comments

Submit a Comment