Masturbacija i zdravlje

by | sep 14, 2022 | Svaštara | 0 comments

Stres i raspoloženje

Istraživanje sprovedeno u Australiji 2010. godine, u kojemu je učestvovalo 150 ljudi, otkrilo je da seks pomaže u stresnim situacijama. Dokazano je da isti učinak ima i masturbacija. Naime, tokom seksa ili masturbacije organizam ispušta koktel hormona koji umiruju tijelo, a samim time ublažavaju stres i nervozu.

Kardiovaskularno zdravlje i dijabetes

Stručnjaci masturbaciju povezuju i s kardiovaskularnim zdravljem, kao i s manjim rizikom od nastajanja dijabetesa tipa 2. Nekoliko je istraživanja pokazalo da ženski orgazmi – nezavisno jesu li postignuti seksom s partnerom ili masturbacijom – jačaju otpornost žene na kardiovaskularne bolesti te dijabetes.

Divljanje hormona

Neke zemlje podstiču masturbaciju među tinejdžerskom populacijom. Britanska vlada je 2009. godine, kao i neke druge europske vlade, upućivala tinejdžere da masturbiraju barem jednom nedjeljno. Masturbacija na neki način umiruje hormone te blagotvorno djeluje na psihofizičko zdravlje tinejdžera čija su tijela prepuna hormona.

Nesanica

Kako pokazuju istraživanja, masturbacija je jedan od najboljih prirodnih ljekova protiv nesanice. Mnogi čak nesvjesno pribjegavaju masturbaciji nakon haotičnog dana jer ih to smiruje i pomaže im da zaspu. Masturbacija pomaže otpuštanju dopamina u tijelu koji je najveći u iščekivanju klimaksa. Nakon orgazma otpušta se oksitocin i endorfin zbog kojih se kod žena javlja osjećaj smirenosti i topline. Upravo takvi osjećaji omogućuju ženi da zaspi bez ikakvih problema.

Infekcije

Masturbacija ženama pomaže i u sprečavanju infekcije vrata maternice, ali i blagotvorno djeluje na infekcije urinarnog trakta. Poznato je da masturbacija smanjuje rizik od raka prostate kod muškaraca, a novija istraživanja pokazuju da umanjuje i rizik od raka materice kod žena. Najveću zaslugu za to ima orgazam koji ‘otvara vrata’ materice te podstiče povećanje tzv. dobrih bakterija. Osim toga, masturbacija olakšava bol koja se javlja tokom infekcije urinarnog trakta, ali i poboljšava izbacivanje starih i beskorisnih bakterija iz trakta.

Jačanje imuniteta

Zahvaljujući hormonima koji se otpuštaju tokom seksualnog čina, ali i masturbacije (posebno tokom orgazma), imunitet postaje jači. To znači da ste manje podložni različitim bolestima. Takve blagodati potvrdilo je nekoliko istraživanja naučnika iz raznih krajeva svijeta. (Izvor: lekarinfo.com)

0 Comments

Submit a Comment