HRA: Hitno i odlučno kažnjavati prijetnje smrću zbog izražavanja mišljenja

Objavljeno: 02.09.2022, 09:08h

Akcija za ljudska prava (HRA) je saopštila da je juče apelovala na vršiteljku dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Maju Jovanović, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina, “da se hitno i ozbiljno istraže i procesuiraju direktne prijetnje smrću koje su upućene Ljubomiru Filipoviću, političkom analitičaru i izvršnom koordinatoru Građanske inicijative 21. maj i reditelju Stevanu Filipoviću”.

Prijetnje su upućene preko društvene mreže Instagram zbog, kako navodi  HRA “njihovog javno izraženog mišljenja”.

Njima je prijetila osoba “koja se fotografisala naoružana, riječima “U lov na vepra kroz Budvu, Ljuba i Stevana Filipovića”.

“Izostanak hitne i odlučne reakcije svih nadležnih organa može samo da ohrabri pozivanje na nasilje prema ljudima zbog njihovog mišljenja, što je apsolutno nezakonito i neprihvatljivo u demokratskom društvu. Država mora odbraniti pravo na slobodu izražavanja od onih koji bi da ga satru oružjem. Na korak smo od primjene fizičkog nasilja protiv neistomišljenika i to se odlučno mora spriječiti.

Posebno zabrinjava činjenica koju je saopštio Ljubomir Filipović da je prve slične prijetnje dobio još prije mjesec dana, kada ih je i prijavio Upravi policije, nadležnim tužilaštvima i Ministarstvu unutrašnjih poslova, a da je od preksinoć prijetnjama obuhvaćen i reditelj iz Beograda Stevan Filipović”, navodi se u saopštenju HRA.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register