Advokati i novinari tužili CIA i Pompea zbog Asanža

Objavljeno: 02.09.2022, 10:29h

Jedan broj američkih građana – advokata i novinara koji su radili sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom je nedavno tužio Centralnu obavještajnu agenciju i njenog bivšeg direktora Mjka Pompea, obavijestio je International journalists’ statement in defence of Julian Assange.

Tužbu su podnijeli advokatice Margaret Ratner Kunstler i Deborah Hrbeck, njemačko-američki novinar John Goetz i britansko-američki novinar Charles Glass. Oni u tužbi navode da su Pompeo i CIA prekršili svoja ustavna prava prema Četvrtom amandmanu, koji štiti od ilegalne pretrage i zapljene, koju je, u ime CIA, izvršili španska sigurnosna firma UC Global i njen osnivač David Morales. I oni su obuhvaćeni pomenutom tužbom.

Tužioce zastupa advokat Richard Roth iz Roth Lawa.

Zahvaljujući izvještaju Kevina Gosztole iz The Dissenter, potvrđeno je da je sudija John Koeltl određen da predsjedava slučajem, što je pozitivno, kako Kevin izvještava, jer je Koeltl ranije presudio u korist Assangea i WikiLeaksa 2019. godine kada ih je Demokratski nacionalni komitet pokušao naći odgovornim za objavljivanje njegovih mejlova tri godine ranije.

U međuvremenu, Asanžovi advokati u Velikoj Britaniji su podnijeli svoje “savršene žalbene razloge” kako bi osporili presudu ministarke unutrašnjih poslova Priti Patel, kao i prvobitnu presudu okružnog sudije Vanesse Baraitser iz januara 2021.

Nakon što tužilaštvo u ime američke vlade iznese svoje stavove u odgovoru, britanski Visoki sud održaće preliminarnu raspravu kako bi odlučio koje stvari se zapravo mogu pokrenuti u žalbenom postupku.

“Čini se da će pred nama biti mnogo mjeseci sudskih postupaka. Ovo je ključno vrijeme za zadržavanje pažnje javnosti na ovom pitanju”, poručili su iz organizacije International journalists’ statement in defence of Julian Assange.

Oni su najavili da će u subotu, 8. oktobra, u 13:00 sati, aktivisti formirati ljudski lanac oko britanskog parlamenta u znak protesta protiv Asanžovog daljeg boravka u zatvoru. Do sada se za protest prijavilo skoro 2.500 ljudi.

“Drago nam je što možemo izvijestiti da nas sada ima više od 2.000 ovdje koji se zalažemo za Juliana Assangea”, poručili su iz International journalists’ statement in defence of Julian Assange..

VEZANE VIJESTI

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register