Poljski kriminalac komanduje stranim dobrovoljcima u Ukrajini?

Objavljeno: 01.09.2022, 08:52h

Internacionalnom legijom u Ukrajini komanduje navodno poljski kriminalac koji šalje borce u samoubilačke akcije i u pljačkaške pohode. Komandant negira sve optužbe.

„Četiri mjeseca su legionari molili državno rukovodstvo da im pomogne, ali nije bilo reakcije. A prekršaji se i dalje dešavaju. Objavili smo članak da bi se konačno nešto desilo. Problemi u armiji sada mora da se reše, za vreme rata, jer kasnije može biti prekasno”, kaže koautorka izveštaja u „The Kyiv Independent“, Ana Mironjuk, u razgovoru za DW.

Ukrajinske novine na engleskom su objavile tekst o Internacionalnoj legiji koja okuplja strane dobrovoljce u Ukrajini, a formirana je na inicijativu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Članak se poziva na dio Legije koji je potčinjen Glavnom obavieštajnom odieljenju ukrajinskog Ministarstva odbrane i obavlja specijalne zadatke na frontu u borbi protiv ruske invazije.

Optužbe iznesene u listu odnose se na jednog od komandanata Legije, Poljaka kojem je 60 godina i koji se u novinama zove Saša Kučinski. Međutim, istraživanjem novinara došlo se do čovjeka koji stoji iza nadimka „Saša“ – to je poljski državljanin Pjotr Kapušćinski. Javnosti je poznato da je on bio umiješan u sudski proces jednoj od najvećih kriminalnih bandi u Poljskoj, takozvanoj „Pruskov-bandi“. Dvijehiljaditih su poljski istražni organi optužili Pjotra Kapušćinskog koji je tada imao nadimak „Bart“ za 71 kriminalno djelo, među kojima je bila i jedna otmica, piše DW.

On odbacuje sve optužbe koje su protiv njega iznesene u novinama i tvrdi da su novinari razgovarali sa dezerterima, koji su napustili ratište kod Severodonjecka.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register