Odustaju od proizvodnje vina sa likom Hitlera i Musolinija

Objavljeno: 01.09.2022, 09:57h

Familija Lunardeli iz Udina, koja još od 1995. godine proizvodi vino sa slikama Hitlera, Musolinija, Staljina, Lenjina, Če Gevare i Napoleona, prestaće sa proizvodnjom od 2023. godine.

Nakon najnovijih polemika koje stižu iz Njemačke i Austrije, kompanija koja ima sjedište u Pasijan di Pratu u provinciji Udine, odlučila je da ne proizvodi više vina koja su već više od 25 godina dio takozvane “Istorijske serije”.

Etikete na flašama su posvećene Trećem Rajhu, prikazuju nacističkog vođu uz slogane “Mein Fuhrer” (Moj vođa), zatim “Sieg Heil”, i “Ein Volk, Ein Reich, Ein Fuhrer” (Jedan narod, jedan Rajh, jedan vođa).

Centar “Simon Vizental” osudio je prodaju ovih predmeta, dok je bivši gradonačelnik Riminija Andrea Grasi za “Tajms of Izrael” izjavio da je svaki pokušaj da učine nelegalnim ove proizvode bio bezuspješan, prenosi RTS.

Ova kompanija je proizvodila 20.000 flaša ovog vina od kojih je 12.000 bilo posvećeno Hitleru, a 6.000 Musoliniju.

Ovo nije jedina kompanija koja u Italiji nudi proizvode sa likovima Hitlera i Musolinija. Fabio Bogo, koji je vlasnik kompanije “Nostalgična vina” sa sjedištem u Sediku, provincija Beluna, izjavio je za medije da se najviše prodaju flaše sa etiketom Hitlera, a potom i Musolinija.

Sa porastom pripadnika desnice, raste i potražnja za ovim vinima, najveći broj klijenata je iz Austrije, Njemačke, Poljske, Češke, ali i iz same Italije, poput regiona Veneto, zatim Jadranske rivijere, San Marina i Sicilije.

U Italiji postoji nekoliko restorana koji su posvećeni fašističkom vođi. Jedan od njih je “Il Federale” i već više od pedeset godina je otvoren u mjestu Artena kod Rima.

Čitav restoran je posvećen Musoliniju, poput muzeja, pa i jela koja su na jelovniku nose nazive koji potiču iz fašističkog doba.

Drugi je poznati restoran “Oskar” u centru Milana, koga definišu nostalgičnim fašističkim lokalom koji nudi obilne porcije hrane. U njemu se nalaze brojne fotografije Musolinija, simboli, slike sa romanskim pozdravom i sve ono što je posvećeno toj ideologiji.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register