Inženjer iz Srbije konstruisao uređaj na osnovu Teslinih ideja (video)

Objavljeno: 01.09.2022, 08:31h

Inženjer iz Srbije Nenad Šijaković je uspješno realizovao ideju Nikole Tesle iz 1900. godine kroz uređaj nazvan TESLOVOD – sistem za jednožilni prenos električne energije.

Magistar elektrotehničkih nauka je osmislio i konstruisao uređaj kojim je demonstrirao mogućnost rada jednožilnog električnog sistema u kojem se električna energija između prijemnika i predajnika prenosi jednim provodnikom putem korišćenja svojstava stacionarnih, odnosno stojećih talasa.

Postojanje stacionarnih talasa u prirodi su vjerovatno najmanje poznato, a vrlo lako moguće najvažnije otkriće našeg velikana Nikole Tesle. Tesla je smatrao da će tehnologija budućnosti biti zasnovana na dekodiranju i razumijevanju upravo stacionarnih talasa, odnosno polja, piše portal energijabalkana.net.

Tesla je to svoje veliko otkriće jednom prilikom opisao na sledeći način: “Imao sam veliku sreću da otkrijem nove i zapanjujuće fenomene kakvi su obrtno magnetno polje, svetljenje bežične vakumske cevi i mnoge druge efekte visokih frekvencija koji su zadivili svet. (…) Ali ono što me je impresioniralo kao lepše od bilo čega drugog je otkriće stacionarnih talasa koje sam načinio 1899, a koje je pokazalo da cela planeta na kojoj živimo, uprkos svojoj nepojmljivoj veličini, može biti naterana da odgovara treperenjem na najtiši šapat ljudskog glasa”.

U videu je predavanje inženjera Gorana Marjanovića o Teslinom otkriću stacionarnih talasa.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register