Bošković: Cijena lakooklopnih vozila bila ista kao za vozila vojske SAD

Objavljeno: 01.09.2022, 14:29h

Cijeli aranžman nabavke lakooklopnih vozila odrađen je uz punu podršku i nadzor naših partnera iz SAD i ne sa kompanijom Oshkosh, već direktno sa kancelarijom za saradnju Sjedinjenih Država, pri čemu je cijena koju je Crna Gora dobila bila ista kao za vozila koja je poručila vojska SAD.

To je u reagovanju na tekst “Dva miliona eura isparila?”, objavljen na portalu i u štampanom izdanju “Vijesti”, kazao poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši ministar odbrane Predrag Bošković.

On tvrdi da je tekst Vijesti “pokušaj kompromitacije” njega i njegovih saradnika, kao i kompletnog sistema odbrane i partnerskog odnosa sa SAD.

“Ozbiljan autor bi, prije svega, naučio šta je program Vlade SAD-FMS (Foreing Military Sales), koje su njegove faze i kako on funkcioniše. Ko god poznaje suštinu tog programa, jasno je da u kupovini naoružanja kroz taj program apsolutno nijesu moguće nikakve koruptivne radnje”, prenosi portal Vijesti.

Navodi da je ponosan na sve “što smo kao tim Ministarstva odbrane radili i uradili isključivo u javnom interesu – za mandata 41. Vlade, a pogotovo na dio koji se odnosi na modernizaciju naših oružanih snaga, prvoj nakon – skoro 40 godina”.

“Modernizacija je urađena uz brižljivo planiranje najsposobnijih kadrova Vojske Crne Gore uz ogromnu pomoć i podršku crnogorskih partnera, prije svega SAD. Radi efikasnosti procesa, povećanja transparentnosti, svođenja mogućnosti korupcije na nulti nivo i smanjenja uticaja trećih (ne NATO) strana kroz proces javnih nabavki omogućen je zakonit model direktnog pregovaranja dvije ili više vlada”.

Bošković je saopštio da finansijski dio aranžmana nije ugovaralo Ministarstvo odbrane već Ministarstvo finansija, i da je siguran da su i oni u tom procesu “dali svoj nesebičan i u potpunosti usklađen sa zakonom doprinos”.

“Dodatno, znak pitanja u naslovu dovoljno govori o ozbiljnosti još jednog u nizu “istraživačkih poduhvata”, ali i pokazuje sopstvenu ili redakcijsku ogradu tj. bojazan od moguće tužbe. Takođe, nužno se nameće pitanje po čijem nalogu i u čijem intreresu se u kontinuitetu plasiraju dezinformacije koje nanose štetu Crnoj Gori i njenom strateškom partnerstvu sa SAD”.

Bošković je pozvao Specijalno državno tužilaštvo (SDT) “da i za ovaj uradak, kao i za sve ostale “feljtone” i mašte o mom radu od istog opsjednutog autora” formira predmet.

 

Vijesti: Dva miliona eura isparila u vrijeme ministra Boškovića?

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register