Bilčik: CG trenutno stopirana na evropskom putu

Objavljeno: 01.09.2022, 10:38h

Predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik upozorio je Crnu Goru da političari moraju manje da misle o sebi i da, ako se nastavi politička kriza i institucije ne prorade, ukoliko Ustavni sud ne bude odblokiran, moraće da se postavi pitanje da li Crna Gora ima evropskih kapaciteta.

On je za Radio Slobodna Evropa rekao da međunarodni partneri mogu da pomognu Crnoj Gori da riješi političku i institucionalnu krizu, ali ne mogu da donose odluke umjesto njih.

Bilčik je upozorio da je Crna Gora, nekadašnji predvodnik integracija, trenutno stopirana na evropskom putu, ali da izlaz i odluke mora donositi sama.

“Međunarodna zajednica je tu, razgovaramo sa partnerima u Crnoj Gori, spremni smo da pomognemo, ali odluke ne možemo preduzimati umjesto njenih institucija i građana”, jasan je Bilčik.

Ukazuje i da su evropske diplomate na terenu u Crnoj Gori i da mogu pomoći, budući da je situacija komplikovana i da su mnoge političke kombinacije isprobane.

“Stranke koje su bile jake i kredibilne su oslabile i opala im je moć”, istakao je Bilčik.

On misli da je Crna Gora sama napravila probleme sa kojima se suočava i da mora da nađe rešenje, “jer je to nešto sa čim će da živi”.

“Političari moraju manje da misle o sebi, a više o interesima građana i zemlje. Ako se nastavi politička kriza i institucije ne prorade, ukoliko Ustavni sud ne bude odblokiran, moraće da se postavi pitanje da li Crna Gora ima evropskih kapaciteta”, poručio je Bilčik.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register