Stotine pisaca čitaće Ruždijeve knjige na ulici u Njujorku

Objavljeno: 18.08.2022, 23:01h

Stotine pisaca okupiće se u petak ujutro u Njujorku kako bi čitali djelove iz knjiga Salmana Ruždija, podsjećajući tako i na događaj koji je održan kada je protiv tog književnika izdata fatva, 1989.

Među piscima koji će učestvovati u ovom događaju “Podrška Salmanu” biće i Pol Oster, Tina Braun, Kiran Desai, Amanda Forman, prenosi N1.

Oni će se okupiti na stepeništu Javne biblioteke Njujorka u 11 sati, nedjelju dana nakon što je Ruždi napadnut u državi Njujork.

Događaj su organizovali pisci iz udruženja PEN Amerika, Javna biblioteka Njujorka, Ruždijev izdavač Penguin Random House i House of SpeakEasy.

Događaj će se prenositi i na društvenim mrežama.

Organizatori su pozvali one koji ne mogu da prisustvuju da pokažu svoju podršku i organizuju slične događaje u svojim mjestima, a korisnike društvenih mreža da objavljuju snimke čitanja Ruždijevih tekstova sa heštegom #StandWithSalman.

Događaj je organizovan po uzoru na javno čitanje “Satanskih stihova” održano 1989. godine, nekoliko dana pošto je objavljena fatva protiv Ruždija, kojem je prisustvovalo više od 3.000 ljudi.

Pisac se trenutno oporavlja u bolnici. On je zadobio teške povrede, nakon deset uboda nožem, od kojih ima oštećenja jetre i nerava oka i ruke.

Ruždijev sin Zafar rekao je da pisac može da govori i da je “njegov uobičajeni prkosni smisao za humor i dalje netaknut”.

Napadnut pisac Salman Ruždi (video)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register