Erdogan: Rat u Ukrajini će se završiti za pregovaračkim stolom

by | aug 18, 2022 | Novosti | 0 comments

On je rekao da će se rat završiti za pregovaračkim stolom, a s tim su se složili i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, prenosi Anadolija.

„Ne želimo da doživimo novi Černobilj“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare posle trilateralnog sastanka u Lavovu s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

Erdogan, Zelenski i Gutereš su razgovarali o koracima koji se mogu preduzeti da bi se diplomatskim sredstvima okončao rusko-ukrajinsko rat i održao mehanizam koji je nedavno uspostavljen za izvoz ukrajinskih žitarica na svjetsko tržište.

Ukrajinski predsjednik Zelenski je kazao da je Erdogan odigrao vodeću ulogu u dogovoru o isporuci žitarica, što je pomoglo u rešavanju globalne krize sa hranom, prenosi Anadolija.

Naglasio je da Rusija mora odmah da povuče svoje trupe iz nuklearne elektrane u Zaporožju i prekine provokacije i napade.

„Da bi počeli mirovni pregovori, Rusija prvo mora da napusti okupirane ukrajinske teritorije“, poručio je Zelenski.

„Tokom našeg sastanka ocijenili smo mogućnost transformacije pozitivne atmosfere stvorene istanbulskim sporazumom u trajni mir“, rekao je Erdogan.

Prema njegovim riječima ne samo Ukrajina, već i cio svijet počeo je da osjeća pozitivne efekte sporazuma postignutog u Istanbulu o nastavku ukrajinskog izvoza žitarica preko Crnog mora.

Prema njegovim riječima, rat u Ukrajini je bio glavna tema razgovora, a fokus je bio na mogućnostima za njegovo okončanje. Istakao je da Turska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Rekao je da će se rat završiti za pregovaračkim stolom, dodajući da Zelenski i Gutereš podržavaju ovaj stav.

0 Comments

Submit a Comment