Zbog Nikolaidisa Ministarstvo uvodi mogućnost ukidanja statusa “istaknuti kulturni stvaralac”?

by | aug 16, 2022 | Novosti | 0 comments

To je saopšteno za Dan iz kabineta ministarke Vlaović kao odgovor na pitanja šta će preduzeti povodom teksta koji je književnik Andrej Nikolaidis objavio na portalu žurnal.info, a u kojem proziva nobelovca Iva Andrića i najvećeg crnogorskog pjesnika Petra Drugog Petrovića Njegoša.

“Ovom prilikom ukazujemo da Ministarstvo kulture i medija neće sarađivati i davati dodatni prostor onima čiji govor vodi podjelama, ekstremizmu i dodatnom zaoštravanju odnosa u društvu. Posebno naglašavamo da ćemo u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima preduzeti sve mjere i radnje u cilju zaštite državnog, kulturnog i nacionalnog identiteta Crne Gore, a Petar Drugi Petrović Njegoš je nesumnjivo jedna od najistaknutijih ličnosti naše države”,  navode u ministarstvu.

Andrej Nikolaidis, ovogodišnji dobitnik Trinaestojulske nagrade, napisao je, između ostalog: “Što se mene tiče: evo vama programi školske lektire i biblioteke pune Andrićevih fejk smećarskih mudroserija i Njegoševih kvazifilozofskih masturbacija nad sudbinom nacije i vjere; to nikada nije i nikada neće biti moje. Ne. Moja su tri minuta “Hate My Way” i dva vriska Kristien Herš”.

On je u ranijim tekstovima između ostalog pisao da “pravoslavlje u Crnoj Gori smrdi kao kužna lešina, sve do neba. Pastva je, kao svuda, zločinačka – ali pravi zlikovci su popovi”, a pored uvreda, oko 70 odsto građana koji se izjašnjavaju kao pravoslavci, obrušio se i na Herceg Novi koji mu se gadi, kao i njegovi građani.

“Dobrostivi grad Herceg Novi zaobilazim kao đavola. Ne samo što mi se grad i njegovi stanovnici gade nego zato što sam svojevremeno dobio formalnu zabranu ulaska u taj raj na zemlji. Što se tiče Bosanaca, onih čijim je parama nakon zemljotresa 1979. godine ponovo izgrađena ta balega od grada, preporučujem da ga i sami u širokom luku zaobiđu”,  napisao je Nikolaidis.

Uredba o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac propisuje da se status istaknuti kulturni stvaralac ne može dodijeliti umjetniku, odnosno stručnjaku u kulturi koji se nedostojno odnosi prema Crnoj Gori ili njenom državnom, kulturnom ili nacionalnom identitetu.

Tim aktom je propisano da istaknutom kulturnom stvaraocu pripada doživotna mjesečna naknada u iznosu od jedne prosječne mjesečne zarade dobitniku nagrade Miroslavljevo jevanđelje, jedne i jedne četvrtine prosječne mjesečne zarade dobitniku nagrade Petar Lubarda; jedne i po prosječne mjesečne zarade dobitniku Trinaestojulske godišnje nagrade; jedne i tri četvrtine prosječne mjesečne zarade dobitniku Njegoševe nagrade, a dvije prosječne mjesečne zarade dobitniku Trinaestojulske nagrade za životno djelo.

Visina naknade se usklađuje početkom svake godine nakon objavljivanja statističkih podataka o neto zaradi u prethodnoj godini.

“Status istaknuti kulturni stvaralac dodijeljen je Andreju Nikolaidisu kao književniku i književnom kritičaru, rješenjem Vlade Crne Gore od 11. februara 2016. godine na predlog tadašnjeg Ministarstva kulture, odnosno stručne komisije koju je obrazovalo navedeno ministarstvo. Radi potpunog informisanja javnosti u vezi sa ovim pitanjem, obavještavamo vas da je mogućnost dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac propisana Zakonom o kulturi, dok su bliži kriterijumi za dodjeljivanje ovog statusa propisani Uredbom o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac. Navedenom uredbom, između ostalog, uređeno je pitanje ograničenja dodjele navedenog statusa. Međutim, pitanje oduzimanja ovog statusa, što je predmet vašeg interesovanja, nije propisano ovom uredbom niti nekim drugim propisom kojim se reguliše oblast kulture u Crnoj Gori. Ministarstvo kulture i medija u narednom periodu će razmotriti mogućnost izmjena i dopuna pravnih propisa koji tretiraju ovo pitanje”,  navode u ministarstvu.

0 Comments

Submit a Comment