Kletve vladike Nikanora stigle do Australije

Objavljeno: 16.08.2022, 20:28h

Australijski magazin Star Observer, koji se još od 1979. godine bavi LGBT pitanjama, pisao je danas o slučaju vladike bantaskog Nikanora.

Pod naslovom “Vladika srpske crkve “proklinje“ Europrajd, poziva na oružane napade na LGBT osobe”, ovaj australijski magazin ukazuje da se vladika Nikanor Bogunović suočio sa kritikama jer je javno prozvao premijerku Anu Brnabić i ohrabrivao na upotrebu oružija protiv LGBT osoba, prenosi Danas.

Magazin se pozvao na video Balkan Insight-a sa njihovog Jutjub kanala na kojem se vidi “kako vladika Nikanor stoji ispred crkve i buni se protiv LGBT+ osoba i Europrajda”.

“Vladika, koji je ranije pozivao hrišćane da ignorišu mjere ograničenja protiv KOVID 19 i dođu u crkvu, rekao je da učesnici Europrajda planiraju da “dođu u Beograd i da se razmeću i oskrnave grad Beograd, sveti srpski grad”, piše australijski časopis, a potom prenosi sve što je rekao vladika banatski Nikanor.

Asutralijski časopis navodi da je njegov poziv na nasilje doveo do velikih protesta protiv LGBT+ zajednice i Europrajda, ukazujući da su lokalni mediji prenijeli da je između 5.000 i 10.000 demonstranata marširalo ispred Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve i gradskim ulicama uzvikujući: “Nećemo gej paradu i okupaciju Zapada!” i “Drži ruke dalje od naše dece“.

U tekstu se ukazuje da su organizatori Europrajda osudili vladiku zbog podsticanja na nasilje.

Interesantno je da se u članku podsjeća da je Srbija dekriminalizovala homoseksualnost 1994. godine, ali da su i dalje nezakoniti gej brakovi i usvajanje od strane istopolnih roditelja.

“Istraživanje IDEAS-a i GLIC-a iz 2020. godine otkrilo je da je oko 60 posto LGBTQI osoba prijavilo fizičko i emocionalno zlostavljanje u protekloj godini. Srbija je zauzela 23. mjesto u rangiranju ILGA-Europe od 49 zemalja u Evropi po pravima LGBTQI”, navodi se u tekstu Star Observera.

Episkop Nikanor pozvao na upotrebu oružja na Prajdu, prokleo Brnabić (video)

VEZANE VIJESTI

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register