SAD imaju više specijalaca u stranim zemljama nego ambasadora

Objavljeno: 13.08.2022, 22:45h

SAD su izvele 392 vojne intervencije od Američke revolucije 1776. do 2019. godine, pokazuje nova naučna studija, prenosi Sputnjik.

“Trenutno SAD imaju više specijalnih snaga u stranim zemljama nego što imaju ambasadora, rekla je Monika Dafi Toft, koautorka studije i profesorka na Tafts univerzitetu.

Autori su u svom istraživanju, objavljenom u časopisu Journal of Conflict Resolution, koristili više od 200 varijabli i izračunali da se broj američkih intervencija povećava, budući da se polovina dogodila od 1950. godine, a četvrtina po završetku Hladnog rata 1991.

„Кumulativni uticaj onog što smo otkrili je iznenađujući. Nismo očekivali ni da su kvantitet ni kvalitet američkih intervencija toliki“, rekla je Sidita Кuši sa Bridžvoter stejt univerziteta, koautorka studije.

Od 2000. godine, SAD su bile uključene u 30 intervencija nivoa četiri (korišćenje sile) ili nivoa pet (rat), navode autorke.

„Posthladnoratovsko doba je donelo manje konflikata u kojima bi SAD mogle da brane svoje vitalne interese, ali se američke intervencije nastavljaju u velikom broju. Taj militaristički obrazac opstaje i tokom vremena relativnog mira i direktnih prijetnji za bezbjednost SAD“, navode autorke studije.

Analiza uključuje različite vrste intervencija, od ratova, preko operacija protiv pobunjeničkih grupa, prikrivenih operacija, raspoređivanja trupa kako bi se demonstrirala sila ili prijetnja…

Studija je pokazala da je u protekla dva i po vijeka 34 odsto američkih intervencija bilo u Latinskoj Americi i na Кaribima, 23 odsto u Istočnoj Aziji i Pacifiku, 14 na Bliskom istoku ili Sjevernoj Africi i 13 odsto u Evropi.

Journal of Conflict Resolution je dvomjesečni akademski časopis koji se recenzira i pokriva istraživanja o međunarodnim sukobima i rješavanju sukoba. Osnovan je 1957. godine i objavljuje ga Sage Publications.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register