Namirnice koje vas čine pamtljivijima

by | aug 13, 2022 | Svaštara | 0 comments

  1. Orasi – Orašasti plodovi sadrže najkorisnije elemente u tragovima za naš mozak – zdrave masti. Prehrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama pozitivno utiče na učenje i pamćenje. Ne pretjerujte, orašasti plodovi su visokokalorični. Preporučena dnevna doza je oko 13 g.

 

  1. Crna čokolada – Odlična da nas razbudi i podigne šećer, crna čokolada poboljšava dotok krvi u mozak, smanjuje stres i dobro djeluje kad imate tremu. To je sve zbog serotonina, poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost.

 

  1. Losos – Ova riba je bogata omega-3 masnim kiselinama. Elementi u tragovima lososa omogućavaju neuronima da rade još efikasnije. Da bi se sačuvao kvalitet hranljivih materija, preporučuje se konzumiranje lososa pripremljenog na žaru ili na pari.

 

  1. Brokula – Izuzetno hranljivo povrće koje sadrži malo kalorija i masnoća. Uz vitamine A, C, E, B6, brokula je bogata folnom kiselinom, nužnom za rast, razvoj i održanje zdravlja mozga. Takođe, brokola je sjajna za borbu protiv upalnih procesa u organizmu.

 

  1. Borovnice – Najbolje bobičasto voće za pamćenje. Podstiče obnavljanje nervnih ćelija – sadrže mangan, vitamine A, B, C i K. Najbolje ih je jesti svježe, ali možete ih upotrijebiti i u sokovima, smutijima I voćnim salatama.

0 Comments

Submit a Comment