SAD: Poplava u Dolini smrti, ekstrem koja se dešava jednom u 1.000 godina (video)

by | aug 11, 2022 | Novosti | 0 comments

Oluja je izlila količinu vode jednaku otprilike 75 odsto prosječne godišnje vrijednosti za samo tri sata, navode stručnjaci NASA zemaljske opservatorije Zemlje. Stotine ljudi koji posjećuju i rade u nacionalnom parku Dolina Smrti su otišli, a svi putevi su i dalje neprohodni, kažu zvaničnici.

Vode su se povukle, ali su za sobom ostavile debele slojeve blata i šljunka.

Danijel Berk, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe Las Vegasa, opisao je potop kao istorijski događaj koji se desi jednom u 1.000 godina. Vjerovatnoća da se to dogodi u jednoj godini je 0,1 odsto.

Događaji poput tog, za koje se nekada smatralo da su izuzetno rijetki, su u porastu. Naučnici su otkrivaju da su vremenski ekstremi, podstaknuti klimatskom krizom, sve vjerovatniji na američkom zapadu, koji je i dalje zahvaćen sušom. Očekuje se da će periodi suše biti prekinuti jakim, destruktivnim olujama kako svijet nastavlja da se zagrijava, piše Gardijan, prenosi RTS.

Opisan kao “zemlja ekstrema”, pustinjski basen je najsuvlje mjesto u Sjevernoj Americi i poznat je po temperaturama koje su porasle više od bilo kog drugog mjesta na Zemlji.

Nije prijavljeno da ima povrijeđenih, ali kalifornijska patrola na auto-putu i avioni vrše pretragu iz vazduha, navodi se u saopštenju Službe Nacionalnog parka, kako bi se potvrdilo da vozila još uvijek nisu nasukana u udaljenim dijelovima parka.

Majk Rejnolds, upravnik parka rekao je da će “trebati vremena za obnovu” i napomenuo da zvaničnici još uvijek rade na procjeni štete koju je nanijela oluja na oko 3,4 miliona hektara i više od 1.000 milja puteva u parku.

Iako oluja nije oborila rekord Doline smrti svih vremena po dnevnim padavinama, ipak je oborila rekorde za ovo doba godine.

“Ovo je mjesto gdje klimatske promjene možete vidjeti na djelu”, kazao je Rejnolds.

0 Comments

Submit a Comment