Religiozni nevjernici

Objavljeno: 11.08.2022, 12:37h

Piše: Ibrahim ČIKIĆ

Okolo mene sve vjerujući, a jedni druge očima ne mogu vidjeti. Zaklinju se najvećim svetinjama radi običnih gluposti. Nema razlike između mladih i starih. Usta puna svetinja, a mržnja u grudima. Hramovi prepuni, a duše prazne. Pomješale se šizofrene i patološke bolesti i metastazirale u karcinom mržnje i netrpeljivosti. Epidemija zla se nezaustavljivo širi i nema imunih. Jedino vakcinisani vakcinom „Svijest o Bogu“ imaju stoprocentnu zaštitu. Antivakseri su propali bez razlike na boju kože, religioznost i naciju.

Zato se družim samo sa vakcinisanim. I gledaj čuda, u većini slučajeva to su „marksisti i ateisti.“ Razgovaramo o beskrupuloznosti morala i načinu na koji se bogate religiozne i političke „vođe“ sva tri naroda. Sa sjetom pričamo o minulom vaktu i zemanu. Jednoglasni smo u ocjeni da bi ih drug Marks i Tito u startu raskrinkali i da je – sprega politike i ne/vjere razorila društvo iz temelja. Saglasni smo da je najbrutalnija izdaja vjere došla od strane vjerskih „vođa“ i sada imamo haos u svim segmentima društva i zajednice.

Tokom razgovora, dedukcijom, dođemo do zajedničkog stajališta da je monoteistička religija/e jedna vjera koju nam je dostavio Božiji poslanik Abraham (Ibrahim) a.s. Lako ateisti prihvataju Abrahamovo učenje. Bez imalo sumnje vjerujemo da Ibrahim a.s. uči pripadnike sve tri monoteističke religije da je Bog, Jedan, Milostiv i Samilostan.

Dakle, Ibrahim a.s. je uspostavio osnovne principe monoteističkog vjerovanja a religije su samo različiti putevi, principi i postulati različitog poimanja njegovog učenja. Ne da bi se svađali i međusobno satirali. Podijelio nas je u različite vjere isključivo iz jednog, jedinog razloga. Da na civilizovan i Bogu ugodan način međusobno razgovaramo radi jačanja svijesti o Uzvišenom Bogu. Ne bi li se, upravo zahvaljujući svijesti o Bogu i Njegovoj neizmjernoj Ljubavi, na Dan Pravde sačuvali žestoke patnje u ognju!

Nažalost, na religioznoj sceni bivše nam domovine (čast izuzecima) dogodio se moralni sunovrat religioznih vođa i njihovih sljedbenika. Umjesto da služe i utrkuju se u istinskom poštovanju i prakticiranju osnovnih postulata i principa vjere, oni su skrenuli sa pravog puta i okrenuli se, umjesto Bogu, putevima ka Bogu, što je, bez imalo sumnje, vrhunska blasfemija i nevjerovanje. Manipulišući narodima i krijući se iza tih puteva, građani silom prilika moraju živjeti u okruženju religioznih nevjernika.

Dovoljno je pogledati komentare po društvenim mrežama, partijske skupove i svečanosti, da konstatujemo razočaravajuću činjenicu da su, bez imalo sumnje religije izdale vjeru i stavile se u službu politike. Onog momenta kada su religiozne vođe pristale da služe politici, sami sebe su ispisali iz vjerujućih. Zato oni samo vjeruju da vjeruju, i to je sva njihova vjera. Visoko je On iznad onoga kako ga percipiraju komformisti i neznalice! Isto je stanje duha i sa onima koji im se pokoravaju i pristaju na takvu životnu utakmicu.

Nezamislivo je da istinski vjernik i vjerski vođa, koji su kroz teološko obrazovanje sticali znanje o Bogu, dobrovoljno, radi sitnih dunjalučkih interesa, zapostave neospornu činjenicu da:

Bog sve vidi, čuje i zna!

Svako ko izda i zanemari ovu univerzalnu abrahamovsku istinu je religiozni nevjernik. Nemoguće je da osoba koja istinski vjeruje izda i zanemari osnovni princip vjerovanja. Zato su istinski vjernici na marginama svih društvenih zbivanja i aktuelnosti.

„Religija je uzdah ucvijeljena bića, duša svijeta bez srca, kao i duh prilika bez duha. Ona je opijum naroda.“ (Karl Marks)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register