U jamama Velebita ubrzano se topi led

Objavljeno: 10.08.2022, 16:16h

Međunarodna speleološka ekspedicija, koja istražuje 15 jama u najzaštićenijim djelovima prirode na Velebitu, uočila je ubrzano otapanje leda u podzemlju, što je povezala sa klimatskim uslovima.

U Lukinoj jami, koja je posljednje 22 godine bila potpuno zatvorena ledom na dubini oko 70 metara, zbog topljenja leda otvorio se prolaz u dublje djelove, navedeno je u izjavi koju su hrvatskim medijima dostavili učesnici ekspedicije iz Speleološkog odsjeka Velebit.

Led, čiju starost procjenjuju na oko pola milenijuma, a na nekoliko lokacija i znatno stariji, otapa se i u drugim jamama, uočili su speleolozi koji drugu sedmicu istražuje to područje.

“Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju poveznicu tih događanja s klimatskim uslovima na Velebitu u poslednje dvije godine”, naveo je član ekspedicije, fizičar iz Centra za prirodnjačke studije u Zagrebu Dalibor Paar.

On je istakao da će se dalja interpretacija opaženih pojava izvesti u saradnji sa stručnjacima Centra za klimatološka istraživanja PMF-a.

Osim istraživanja uticaja klimatskih promjena na stanje u podzemlju, ekspedicija izvodi monitoring i inventarizaciju dubokih jama i njihovih geoloških, bioloških, klimatskih svojstava.

Istražuju i druge spoljne uticaje na te osjetljive kraške ekosisteme koji su važni zbog endemske velebitske faune i podzemnih voda koje se kreću prema okolnim kraškim izvorima, naveli su učesnici ekspedicije, prenosi Hina.

Međunarodna speleološka ekspedicija, u kojoj učestvuje 60 speleologa, realizuje se u strogo zaštićenim rezervatima prirode koji su dio Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register