Kancerogena jedinjenja pronađena u ljekovima za dijabetes

Objavljeno: 10.08.2022, 10:02h

Uprava za hranu i ljekove SAD je saopštila da su određeni uzorci sitagliptina, jedinjenja u Merkovim ljekovima za dijabetes ‘Januvia’ i ‘Janumet’, kontaminirani mogućim kancerogenim supstancama.

Agencija je saopštila da će privremeno dozvoliti Merku da distribuira ljekove sa sitagliptinom koji sadrže veću od normalno prihvatljive količine nečistoće “Nitroso-STG-19”, takođe poznate kao NTTP, kako bi se izbjegao nedostatak.

NTTP pripada klasi jedinjenja nitrozamina, od kojih su neka klasifikovana kao vjerovatni ili mogući karcinogeni za ljude, na osnovu laboratorijskih testova, saopštila je agencija, prenose online mediji.

Naučnici Agencije su procijenili rizik od izlaganja NTTP-u na privremenom prihvatljivom nivou unosa do 246,7 nanograma dnevno i utvrdili da predstavlja minimalni dodatni rizik od karcinoma u poređenju sa doživotnim izlaganjem NTTP-u na nivou od 37 nanograma dnevno.

Nitrozamini su uobičajeni u vodi i hrani, uključujući suvo meso i meso sa roštilja, mlječne proizvode i povrće. Izlaganje nečistoćama iznad prihvatljivih nivoa tokom dužeg vremenskog perioda može povećati rizik od karcinima.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register