Zemlja trećeg svijeta

Objavljeno: 09.08.2022, 06:50h

Piše: Predrag Miloradson NIKOLIĆ

Tako blizu, a tako daleko… to je metafizička odrednica. Džaba smo na granicama EU. Treba nam još korak, ali nijesmo kadri. Institucije su nam na nivou Burkine Faso. Stare, nove i najnovije.

Kad smo već kod metafizike – Bog ti daje dušu da s njom upravljaš, a tvoje je da li ćeš je đavolu dati.

Ima li boljeg uvoda od današnje vijesti, koja je na nivou onog najnižeg populizma:

“Plate zaposlenih u Urgentnom bloku Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) narednog mjeseca biće uvećane 15 odsto, najavili su ministar zdravlja Dragoslav Šćekić i premijer Dritan Abazović.”

A đe su vam ostali, legende? Ima li đe još urgentnih blokova u CG? Ima li gradova bez hitne pomoći? Šta je sa ostalima iz zdravstvenog sistema? Da li znate koliko košta državu specijalista bilo koje oblasti? Da li znate da treba specijalistima makar da izjednačite plate s ministarskim (bez portfelja) da sredite zdravstvo, zajedno sa svim medicinskim osobljem koje takođe zaslužujeje plate za dostojan život? Nego 15% dijelu KCCG? A ko obrađuje bolesnike iz Urgentnog poslije toga?

Baba Vanga?

Osim što treba da vas je sramota zaslužili ste odgovor zdravstvenog sistema. Hoće li ga biti – vidjećemo.

Bez jedne trunke malicioznosti, iako je mač sa dvije oštrice (potencijalno), dajem pohvalu društveno angažovanim firmama koje su odlučile da klonje čučavaca u zdravstvenim ustanovama po Crnoj Gori srede u nešto prikladnije za fiziološke potrebe, prije svega sranje pacijenata, za koje vas baš boli čoldo (zna ministar zdravlja za lokalizam). Da ne nabrajam stanje zdravstvenih ustanova. Ni KCCG. Samo pođite na Žabljak da vidite bivšu i sadašnju bolnicu. Nije jasno koja se više raspada, a centar turizma?

Umjesto da shvatite da su kapitalna investicija zdravstvo i obrazovanje prije svega, a ne 4 ruke na crvenom dugmetu koje otvaraju iz ničega u ništa auto put, koji nema upotrebnu dozvolu, koji je brza cesta u stvari, bez završenih pristupnih saobraćajnica. A bilo je dirljivo gledati ruke Premijera, Predsjednika, ministra kapitalnih investicija (ničim izazvanog) i predstavnice Kine, onako na gomilu.

Ujedno otvorena saobraćajnica Danilovgrad – Podgorica, a bez da je završena. Od pritajenog tigra – skrivenog DPSa, kao što je SNP me apsolutno ne iznenađuje mantra, ali ko u GP URA otvara iste čakre je zanimljivo pitanje.

Zdravstvo i obrazovanje su apsolutna šansa razvoja CG i to ne samo regionalnog. E time se bavila bivša ministrica nauke Sanja Damjanović.

Ali prije toga bi u Vladi CG trebali makar da poznaju zakone ove zemlje. Elementarno.

Recimo Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Prije svega ministar zdravlja, kao što su znali i prijethodnici, a činjeli su ništa, kao i on. Izdvajam dva člana Zakona, a treba da ga pročitate u cjelosti:

Član 27

Imunoprofilaksa se sprovodi vakcinama (u​​ daljem tekstu: vakcinacija) i specifičnim imunoglobulinima.

Vakcinacija je obavezna protiv:

1) tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize, malih boginja, epidemijskih zaušaka, rubele, virusnog hepatitisa “B” i hemofilusa influence​​ tipa “B”, za sva lica određenog uzrasta;

2) drugih zaraznih bolesti za koje postoji efektivna (djelotvorna) vakcina, koju Ministarstvo uvrsti u Program obaveznih imunizacija.

Za lica za koja postoje utvrđeni epidemiološki, odnosno klinički razlozi vakcinacija se sprovodi protiv sljedećih bolesti: hepatitisa “B”, tetanusa, bjesnila, gripa, hemofilusa influence tipa “B”, streptokokusa pneumonije, meningokokne bolesti, trbušnog tifusa, žute groznice, krpeljskog encefalitisa i hepatitisa “A” i drugih bolesti koje Ministarstvo, na predlog Instituta, uvrsti u Program obaveznih imunizacija.

Zaštita specifičnim imunoglobulinima obavezna je po epidemiološkim indikacijama za lica koja su bila izložena uzročnicima tetanusa, bjesnila, hepatitisa “B” i druge zarazne bolesti, za koju postoje specifični imunoglobulini i koju Ministarstvo uvrsti u Program obaveznih imunizacija.

Roditelj, usvojilac, odnosno staratelj dužan je da djetetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vršenje vakcinacije protiv bolesti iz stava 2 tačka 1 ovog člana, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije, u skladu sa ovim zakonom.

Član 74

Novčanom kaznom u iznosu od 100 eura do 2.000 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice, kao i roditelj, usvojilac ili staratelj maloljetnika, odnosno lica lišenih poslovne sposobnosti koji su učinili prekršaj, ako je učinjeni prekršaj​​ posljedica njihovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku, odnosno nad licima lišenim poslovne sposobnosti, ako:

1) odbije imunoprofilaksu protiv određene zarazne bolesti (član 27 st. 1, 2, 3 i 4);

2) djetetu predškolskog i školskog uzrasta ne omogući vršenje vakcinacije protiv bolesti iz člana 27 stav 2 tačka 1 ovog zakona, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije, u skladu sa ovim zakonom (član​​ 27 stav 5);

3) odbije hemioprofilaksu protiv određene zarazne bolesti (član 28);

4) za vrijeme trajanja zdravstvenog nadzora ne javlja se svakodnevno Institutu, odnosno nadležnoj zdravstvenoj ustanovi, radi praćenja zdravstvenog stanja (član 33 stav 1); i

5) ne pridržava se naredbi Ministarstva u vezi mjera stavljanja u karantin (član 34 stav 3).

Kao građanin moram da reagujem. Nijesam epidemiolog ali volim da pogledam. Evo odgovornost za helikopterski upad policije Repubike Srbije ćemo riješiti. A epidemije?

Epidemiolozi stalno i konstantno upozoravaju, osim Dr Galića koji je postao sjajan političar.

Zašto? To ćemo malo kasnije.

Mi u Crnoj Gori imamo generalno problem s kletvama. S kletvama i anatemama je mirio narod Sv Petar Cetinjski. Narod ga se i dan danas boji, pa je I on krenuo da kune. U “tepanju” kletvama naći ćete i sljedeće, osim poznatih vezano za kancer:

  • Uzma te uzela! (to je ono što te uzme i nikad te ne vrati)
  • Španjolica te odnijela! (još živa kletva)

Španjolica ili Španski grip je odnio blizu 50 miliona žrtava između 1918. i 1920. godine. Dakle više nego WWI. Odbrane nije bilo. Ali je ostala da živi kao sjećanje i strah.I u Crnoj Gori.

Tokom XX vijeka istrijebljene su mnoge bolesti. Prvo penicillin dobijemo, potom vakcine. Dakle zbogom sve kuge ovoga svijeta. Zbogom uzmo – uzela se sama!

Rođen sam 1972. godine. Dok sam bio u utrobi svoje majke, čije prvorođeno dijete je umrlo na porođaju, nastupila je epidemija Velikih boginja. Odgovor SFRJ zdravstvenog sistema, odnosno države koja je slušala stručnjake epidemiologe, je bio takav da ga SZO i danas ističe kao najboji primjer odgovora jednog sistema na epidemiju.

Sva u strahu zbog mene, tražila je kućni karantin u Doma zdravlja u Željezari gdje je radila. Dali su joj vakcinu i rekli da nastavi sa svojim radnim obavezama. Da tada se radnici nijesu spremali da skaču s krovova niti da im blagoslov da ratni profiter Daka. Tada je bilo više od 5 000 radnika tamo.

Šta imamo u proteklom periodu u CG?

Na čelu je Dr Galić s maskom, a prije njega njegovi prijethodnici. Na čelu je Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Njegov posao nije da upozorava nego da daje jasne smjernice Ministarstvu zdravlja – odnosno Vladi Crne Gore, koja je u zakonskoj obavezi da preventivno djeluje da ne dođe do ugrožavanja zdravlja građana kroz bolesti koje smo vakcinacijama istrijebili – bili!

Sad više nije tako.

Nezainteresovanost svih Vlada od 2013. godine da se bave ovim pitanjem je alarm odavno.

Zvaničnii grafikon:

(kretanje obuhvata sa pojedinim vakcinama iz Programa imunizacija u Crnoj Gori (2010 – 2021. godine)
– podaci iz Godišnjih izvještaja)

I šta ćemo sad?

Imunizacija zajednice je od prioritetne važnosti jer je preventiva najbolja zaštita. Kaže se i imunizacija krda što ja neću koristiti. Zajednica ili krdo – najebali smo s ovakvim podacima.

E kada krene bilo koja Španjolica da vas nosi ili uzma uzima, neće biti krivi ljekari, osim Galića i njegovih prijethodnika, jer treba imat mooda da kažeš istinu – obično političarima koji su celebrity persons u Crnoj Gori. Mali diktatori velikih misli skromnog dometa, obmana i prevara. Samo primijenite važeće zakone. Nema preporuka. Nema slobode izbora u kolektivnoj zaštiti. Jednostavno je.

U SFRJ je bio sistem redovne vakcinacije po školama. Obavezne. Samo kažu donesi knjižicu sjutra.

A bilo bi dobro da ovih 15% posto skinete ministrima i poslanicima.Pa kako reče PM – demokratija je skupa. Zaboravlja da je mi plaćamo.

Zato smo i dalje zemlja trećeg svijeta.

Tekst posvećujem Dr Šćepanović s kardiologije KCCG, koja te preuzme iz Urgentnog i zbog koje vrijedi imati infarkt – samo da bi je upoznao. Pa malo mjere PM, ministre zdravlja i porodico Radulović. A Dr Galić – neka pamfleta nego lupi šakom o sto!

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register