Džefri Saks prilično uvjeren: SARS-CoV-2 izašao iz biotehničke laboratorije SAD

Objavljeno: 09.08.2022, 10:40h

Profesor Džefri Saks, predsjednik Centra za održivi razvoj na Univerzitetu Kolumbija i predsjednik UN Mreže rješenja za održivi razvoj, kaže da je “prilično uvjeren da je (kovid-19) izašao iz biotehničke laboratorije SAD” i upozorava da postoji opasno istraživanje virusa, koje se sprovodi van očiju javnosti.

Saks, koji je bio član kovid komisije vodećeg medicinskog časopisa Lancet, kaže da je, kroz svoja istraživanja kao predsjednik komisije, došao do zaključka da postoje veoma opasna biotehnička istraživanja koja se skrivaju od javnosti, a da su veliki dio ovih istraživanja podržavale SAD, kao i da je vrlo moguće da je SARS-CoV-2, virus odgovoran za kovid-19, nastao opasnim istraživanjem virusa koje je pošlo po zlu.

On je koautor nedavnog članka u stručnom časopisu Nacionalne akademije nauka SAD “Proceedings” (PNAS), u kome poziva na nezavisnu istragu porijekla virusa.

Saks je, u intervjuu za Current affairs, koji prenosi portal Nulta tačka, rekao da smatra da postoje jasni dokazi da je Nacionalni institut zdravlja, kao i mnogi članovi naučne zajednice, sputavao sprovođenje ozbiljne istrage porijekla kovida-19 i odvraćao pažnju od hipoteze da je moguće da su riskantna istraživanja podržana od strane SAD-a dovela do miliona smrti. Ukoliko je ta hipoteza tačna, implikacije bi bile veoma potresne, jer bi to značilo da članovi naučne zajednice snose odgovornost za globalnu katastrofu.

“Alternativna hipoteza je prilično jasna. A to je da je mnogo istraživanja bilo u toku u SAD i Kini sa virusima sličnim SARS-u, manipulisano je njima u laboratorijama i kreirani su potencijalno mnogo opasniji virusi. Specifičan virus koji izaziva kovid-19, zvani SARS-Cov-2, bitan je, jer ima dio genetskog sklopa koji čini virus opasnijim. Taj dio genoma se zove „mjesto cijepanja furina“. Ono što je zanimljivo, ako smijem reći i zabrinjavajuće, jeste da se istraživanje, koje je aktivno bilo u toku i unapređivano, ticalo umetanja mjesta cijepanja furina u viruse slične SARS-u, kako bi videli šta bi se desilo. Ups!

Moguće je da to desilo. Ono što je bilo istinito od početka, jeste da ta izvjesna mogućnost, za koju znaju mnogi naučnici, nije bila detaljno ispitana, iako je potpuno jasno da se tako moglo dogoditi. Oni ne gledaju. Oni samo nastavljaju da nam govore: ‘gledajte pijacu, gledajte pijacu, gledajte pijacu!’ Ne osvrću se na alternativu. Čak ni ne gledaju podatke. Oni čak ni ne postavljaju pitanja. A istina je da je od početka nisu postavljali realna pitanja.

Ali ne samog početka. Zato što su na početku, koji bismo mogli datirati od prvog telefonskog poziva Nacionalnog zdravstvenog instituta (NIH) sa grupom virologa 1. februara 2020, virolozi rekli ‘Bože, to je čudno, lako bi moglo biti laboratorijska kreacija. Šta to mjesto cijepanja furina radi tamo?’ Zato što su naučnici znali da je to bio dio aktivnog istraživačkog programa. Ipak, do 3. februara, ista grupa govori ‘Ne, ne, prirodno je, prirodno je’. Do 4. februara, počinju da pišu nacrt rada koji govori javnosti ‘Ne brinite, prirodno je’. Do marta, napisali su rad – iz moje perspektive potpuno lažan – nazvan dokument o proksimalnom porijeklu, najcitiranija biološka studija u 2020. Prema njoj: potpuno je prirodno. (Bilješka: zaključak dokumenta je ‘sumnjamo da je bilo kakav scenario koji temelji na laboratoriji uvjerljiv’) Ali nisu imala nikakve podatke o kojima čitate u Njujork tajmsu. Nisu imali ništa od toga. Samo su rekli da laboratorije nisu radile na ovoj alternativi. Ali, znate šta, oni ne znaju na čemu su laboratorije radile, jer nikad nisu pitali, a NIH nam nije rekao”, rekao je profesor Saks u intervjuu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register