Vatikan u minusu tri miliona eura

Objavljeno: 06.08.2022, 09:28h

Vatikan je prošle godine zabilježio deficit od tri miliona eura, što je daleko manje od predviđenih 33 miliona eura, ali se suočava s neizvjesnom finansijskom budućnošću zbog strukturnih problema, nedovoljno finansiranog penzijskog sistema i drugih dugova, saopštila je juče Sveta Stolica.

Vatikan je objavio konsolidovanii finansijski izvještaj za 2021., dio nastojanja pape Franje da poboljša transparentnost i uvede red u finansije Svete Stolice prema međunarodnim budžetskim i računovodstvenim standardima, piše agencija Associated Press, prenosi RSE.

Godišnji izvještaj napisan je prema drugačijim parametrima od prethodnih godina koji su se uglavnom fokusirali na finansije kurije, odnosno vatikanske birokratije.

”Novi parametri povećavaju broj obuhvaćenih subjekata sa 60 na 92, uključujući fondacije, bolnice i druge posjede Svete Stolice, kako bi bolje odražavali ekonomsku stvarnost Svete Stolice”, rekao je Juan Antonio Guerrero Alves, vatikanski ministar ekonomije.“Ne tražimo da imamo viškove, nego održivost službe Svete Stolice. Manjak od tri miliona eura u proračunu od 1,1 milijarde eura nije puno. Praktički je uravnotežen i ne čini se kao brojka koja izaziva zabrinutost”, rekao je za vatikanske medije.

Alves je kazao da postoje područja za poboljšanje, ističući da je penzijski sistem za vatikanske umirovljenike nedovoljno finansiran i da je dugovima opterećena katolička bolnica u Rimu koja je po prvi put stavljena u bilans Svete Stolice.

On je dodao i da, samo da pokrije troškove, Sveta Stolica svake godine mora prodati 20-25 miliona eura aktive.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register