U Francuskoj suša, 100 opština bez vode za piće

Objavljeno: 06.08.2022, 14:11h

Francuska vlada formirala je krizne timove koji treba da se fokusiraju na istorijsku sušu zbog koje je 100 opština ostalo bez vode za piće, javlja BBC.

Kabinet francuske premijerke objavio je da se Francuska suočava s najtežom zabilježenom sušom, a korišćenje vode je ograničeno u 93 područja.

BBC navodi da bi sušno vrijeme trebalo da se zadrži još najmanje dvije nedjelje.

Strahuje se da će suša koja je pogodila skoro cijelo područje kontinentalne Francuske smanjiti prinose usjeva, pogoršavajući krizu s hranom uzrokovanu ratom u Ukrajini.

Evropljani se već bore s višim cijenama hrane, dok je izvoz žitarica iz Ukrajine i Rusije – koje su među najvećim svjetskim proizvođačima mnogo slabiji nego inače. Toplotni talas koji je zahvatio Francusku od juna mjeseca podstakao je drveće da rano odbaci lišće, stvarajući prizore koji izgledaju jesenski, prenosi Beta.

Francuska je u julu imala samo 9,7 mm kiše, što taj mjesec čini najsušnijim od marta 1961. godine, objavila je državna meteorološka služba Meteo-Frans. Navodnjavanje je zabranjeno u većem dijelu sjeverozapadne i jugoistočne Francuske radi štednje vode.

Očekuje se da će izvoz kukuruza ne samo iz Francuske, nego i iz Mađarske, Rumunije i Bugarske ove godine biti manji zbog toplotnog talasa, a da će manje količine dovesti do skoka cijena, javio je francuski BFMTV.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte




Forgot?
Register