Naučnici: Toplija ljeta utiču na pol kornjača na Floridi

Objavljeno: 06.08.2022, 14:49h

Naučnici sa Floride objavili su studiju koja objašnjava kako na pol kornjača utiče pogoršanje klimatskih promJena, odnosno da porast temperatura ima direktan uticaj na određivanje pola ove vrste.

U studiji se navodi da je u poslednje četiri godine, zbog porasta temperature, rođeno 99 odsto ženki, prenosi euronews.rs.

Nedavni toplotni talasi doveli su do jakog zagrijavanja pijeska na plažama, što je dovelo do toga da je svaka novorođena kornjača bila ženka, prenosi Rojters.

“Naučnici koji proučavaju mladunčad morskih kornjača i jaja nisu pronašli morske kornjače muškog pola, tako da su se u poslednje četiri godine rađale samo ženke morskih kornjača”, rekao je predstavnik Centra za kornjače, koji radi od 1986. godine.

U studiji se objašnjava da prilikom kopanja gnijezda na plaži, temperatura pijeska direktno utiče na određivanje pola mladunaca. Zanimljivo je da statistika novorođenih kornjača pokazuje da su 99 odsto beba morskih kornjača ženke, što ide u prilog studiji.

Umjesto određivanja pola tokom oplodnje, pol morskih kornjača i aligatora zavisi od temperature jaja u razvoju.

Kada se jaja kornjače inkubiraju ispod 28 stepeni Celzijusa, mladunci kornjače će biti mužjaci, dok će oni koji se inkubiraju iznad 31 stepen Celzijusa biće ženske.

“Tokom godina vidjećemo nagli pad populacije morskih kornjača, jer jednostavno nemamo genetsku raznolikost koja je potrebne za ostvarivanje uspješne sesije uzgoja”, upozoravaju naučnici.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register