Napravljena prva mapa prikaza imunog sistema

Objavljeno: 06.08.2022, 14:24h

Grupa britanskih naučnika, koristeći napredne metode skrininga za praćenje prenosa informacija koje se odvijaju između ćelija, napravila je prvu mapu koja prikazuje povezanost imunološkog sistema.

Novi dijagram predstavlja značajan korak u pomoći istraživačima da bolje razumiju način na koji različite bolesti kao što je rak napreduju, te na taj način da rade na tretmanima sledeće generacije koji će jačati odbranu tijela protiv raznih bolesti, objavljeno je u časopisu “Nature”.

Kako se navodi, mapa proizilazi iz novog razumijevanja signalizacije koja se odvija između različitih imunih celija.

Naime, grupa ćelija se aktivno kreće tražeći znake povrede ili bolesti, a zatim dalje šalje informacije drugim imunim ćelijama da se pridruže “borbi”, sa druge strane jedan oblik ove komunikacije odvija se preko proteina na površini imunih ćelija, koji se vezuju za proteine receptora na površini drugih ćelija.

Neke od ovih veza receptora su već bile poznate nauci, ali istraživači sa Instituta “Wellcome Sanger” rade na uspostavljanju sveobuhvatnijeg dijagrama njih u cijelom tijelu, prenosi Tanjug.

Postignuće, koje se stvara decenijama i koje je moguće samo kroz nedavna tehnološka dostignuća, uključivalo je tehniku koja se zove “visokopropusni skrining površinskih receptora”.

“Pažljivo izolovanje i analiziranje svake imunološke ćelije i njihove interakcije sa drugima dalo nam je prvu mapu “razgovora” između svih imunih ćelija u ljudskom tijelu. Ovo je ogroman korak u razumijevanju unutrašnjeg funkcionisanja imunog sistema i nadamo se da će ga koristiti istraživači širom svijeta da pomognu u razvoju novih terapija koje rade sa odbrambenim mehanizmima tijela”, rekao je jedan od autora mape.

Ovaj poduvat nudi dragocjene nove uvide u način na koji tijelo organizuje svoju imunološku odbranu i može pomoći u naporima da se razviju tretmani koji povećavaju njihovu sposobnost da se bore protiv bolesti, sa imunoterapijom za rak kao najbolji primjer.

Mapa bi mogla da ponudi plan za prevenciju i liječenje autoimunih bolesti, u kojima imuni sistem osobe pogrešno tumači signale i napade sopstvenog tijela.

Sposobnost posmatranja uticaja različitih bolesti na imuni sistem do finih detalja i prilagođavanja novih tretmana za ciljanje specifičnih površinskih proteina postaje moćno novo oružje u oblasti medicinske nauke.

“Ovo istraživanje je proizvelo nevjerovatan novi alat koji se može koristiti da se istakne koji proteini i putevi bi bili korisni za ciljanje u razvoju ljekova”, rekao je profesor Berend Snijder.

“Ono takođe može dati uvid u to da li će lijek uticati na druge putevi, koji mogu izazvati neželjene efekte. Sve ove informacije mogu pomoći u razvoju novih terapija i mogu dati ključne dokaze koji će pomoći da se osigura da se najefikasniji tretmani uvedu u klinička ispitivanja”, rekao je profesor Berend Snijder.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register