Makedonija: Istraga o spornom liječenju od kovida (video)

Objavljeno: 05.08.2022, 21:42h

Nakon dokumentarnog filma “Prljava krv”, veliki broj građana svakodnevno podnosi pritužbe Ljekarskoj komori Makedonije sa zahtjevom za reviziju liječenja od kovida u privatnoj bolnici “Žan Mitrev”, ali i drugim privatnim i državnim klinikama u Makedoniji, piše IRL (Истражувачка репортерска лабораторија Македонија).

Nadležne institucije i dalje nemaju konkretne odgovore za javnost povodom otkrića u istraživačkom dokumentarcu “Prljava krv”, kojim je Istraživačka reporterska laboratorija (IRL) otkrila niz nedosljednosti u tretmanu pacijenata, kao i finansijske malverzacije sa Fond zdravstvenog osiguranja.

IRL je otkrio da su mnogi pacijenti koji su liječeni u privatnoj klinici „Žan Mitrev“ razvili intrahospitalne infekcije koje nisu prijavljene nadležnima, a tokom kovid-pandemije nuđeno je neodobreno i neprovjereno liječenje, a provedena su i klinička ispitivanja kako bi se utvrdilo da li je hemofiltracija kao metoda korisna u liječenju pacijenata oboljelih od kovida. Istovremeno, ni pacijenti, ni njihove porodice, ni državne institucije nisu obaviješteni da liječenje nije dokazano jer su vjerovali u agresivne reklame klinike koja je liječenje nudila kao jedini spas.

Među oboljelima od kovida koji su liječeni u makedonskoj privatnoj klinici ima i pacijenata iz Crne Gore, ali je njihov broj i tretman za sada nepoznat, jer Fond za zdravstveno osiguranje ne vodi evidenciju o građanima koji se samoinicijativno, o svom trošku, liječe u inostranstvu, pišu podgoričke Vijesti.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register