Danska: Stranka koju vodi vještačka inteligencija najavila učešće na izborima

Objavljeno: 05.08.2022, 10:00h

Danska odnedavno na političkoj sceni ima stranku potpuno vođenu vještačkom inteligencijom, koja namjerava da se kandiduje na sledećim opštim izborima u junu 2023. godine.

Osnivanje stranke je krajem maja pokrenuo danski umjetnički kolektiv Computer Lars, nazvavši je Synthetic Party. Stranku potpuno vodi vještačka inteligencija, ali još nema dovoljno potpisa za učešće na izborima, prenosi Hina.

Njeni tvorci kažu da je stranka zamišljena kao svojevrstan odgovor na apstinenciju Danaca, kada je u pitanju izlazak na izbore. Na zadnjim opštim izborima glasalo je oko 15 odsto.

Objedinjavanjem pisanih publikacija svih marginalnih stranaka u zemlji od 1970. godine, stranka nudi politički program koji predstavlja “političku viziju obične osobe”, rekao je za AFP umjetnik Asker Brild Staunaes iz kolektiva Computer Lars.

Cilj korišćenja vještačke inteligencije ove “antipolitičke” stranke je “optimizacija sistema glasanja u Danskoj”, pojasnio je on.

Synthetic Party predstavlja izazov stotinama marginalnih stranaka koje postoje u Danskoj, a mnoge od njih i nisu ozbiljne konvencionalne stranke. U Danskoj postoji 230 mikrostranaka, među njima i Synthetic Party. Nijedna još nije prikupila 20.182 potpisa, koliko ih je potrebno za učešće na opštim izborima.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register