Uhvaćena svjetlost koja djeluje kao ‘ljepilo’ između atoma

Objavljeno: 04.08.2022, 18:40h

Fizičari sa Univerziteta u Insbruku objavili su novu studiju koja pokazuje koji način elektromagnetno zračenje može da generiše silu između atoma.

Naime, naučnici su tokom eksperimenta uspjeli da “uhvate” svjetlost koja djeluje kao “ljepilo” između atoma, objavljeno je u časopisu Science Alert.

Kako je objašnjeno, na taj način atomi se povezuju da bi formirali molekule na različite načine, a sve to uključuje međusobnu razmjenu naelektrisanja kroz neku vrstu “superlijepka”.

“Uspjeli smo prvi put da polarizujemo nekoliko atoma zajedno na kontrolisan način, stvarajući mjerljivu privlačnu silu između njih”, kaže fizičar Univerziteta u Inzbruku Matijas Sonlajtner.

Posmatranjem, naučnici su primijetili da neki atomi dijele svoje negativno naelektrisane elektrone, formirajući relativno jake veze, nalik najjednostavnijim gasovima, dva spojena atoma kiseonika sa složenim ugljovodonicima koji lebde u svemiru, prenosi Tanjug.

Grupa fizičara je došla do toga da elektromagnetna polja mogu promijeniti raspored naelektrisanja oko atoma. Naime, pošto je svjetlost elektromagnetno polje koje se brzo mijenja, pljusak pravilno usmjerenih fotona može da gurne elektrone u položaje koji mogu biti “vidljivi”.

“Ako sada uključite spoljašnje električno polje, ova raspodjela naelektrisanja se pomjera”, objašnjava fizičar Filip Haslinger sa Tehničkog univerziteta u Beču.

Posmatranjem se uočava da je pozitivno naelektrisanje pomjereno u jednom pravcu, negativno u drugom pravcu, a da atom odjednom ima pozitivnu i negativnu stranu, polarizovan je.

Tokom sprovođenja studije, naučnici su koristili ultrahladne atome rubidijuma da pokažu da svjetlost zaista može polarizovati atome na isti način, što zauzvrat čini da inače neutralni atomi postanu “ljepljivi”.

“Ovo je veoma slaba privlačna sila, tako da morate da sprovedete eksperiment veoma pažljivo da biste mogli da je izmjerite”, navode naučnici.

Tim naučnika je tokom eksperimetna “zarobio” oblak od oko 5.000 atoma ispod zlatnog čipa, u jednoj ravni, koristeći magnetno polje.

Da bi otkrili suptilnu privlačnost za koju se smatra da se javlja između atoma u elektromagnetizmu, istraživaci su morali da urade neke pažljive proračune.

Pri visokim gustinama, grupa naučnika je otkrila da do 18 procenata atoma nedostaje na opservacijskim slikama koje su snimali.

Vjeruje se da su ova odsustva izazvana sudarima uz pomoć svjetlosti koji su izbacili atome rubidijuma iz njihovog oblaka.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register