AI optužuje ukrajinske snage za ugrožavanje civila

Objavljeno: 04.08.2022, 21:32h

Amnesty International je optužio ukrajinske snage da ugrožavaju civile time što su se smjestili u stambene zgrade, škole i bolnice, što je izazvalo snažan odgovor Kijeva.

Generalna sekretarka Amnesty Internationala Agnes Callamard rekla je u danas objavljenom izvještaju da su istraživači organizacije dokumentovali “obrazac ukrajinskih snaga koje izlažu civile opasnosti i krše zakone ratovanja kada djeluju u naseljenim područjima”.

Callamard je rekla da to što se nalazi u odbrambenom položaju “ne izuzima ukrajinsku vojsku od poštivanja međunarodnog humanitarnog prava”, prenosi RSE.

Organizacija za ljudska prava saopštila je da su pronašli dokaze o tome da ukrajinske snage pokreću udare iz naseljenih stambenih područja i da se nalaze u civilnim zgradama u 19 gradova i sela u tri regije u zemlji. Rekli su da su istraživači prikupljali podatke između aprila i jula.

Amnesty je takođe rekao da su otkrili da ukrajinske snage koriste bolnice kao vojne baze na pet mjesta, što su nazvali “jasnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava”, koje od strana u sukobu zahtijeva “da izbjegavaju lociranje, u najvećoj mogućoj mjeri, vojnih ciljeva unutar ili u blizini gusto naseljenih područja.”

U izvještaju je takođe navedeno da “praksa ukrajinske vojske u postavljanju vojnih ciljeva unutar naseljenih područja ni na koji način ne opravdava neselektivne ruske napade”.

Takođe je rečeno da na mjestima gdje je Amnesty International zaključio da je Rusija počinila ratne zločine “organizacija nije pronašla dokaze o ukrajinskim snagama smještenim u civilnim područjima koja je nezakonito gađala ruska vojska”.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu. Od tada je zemlju napustilo nekoliko miliona Ukrajinaca, ubijeno je na hiljade civila, gradovi su uništeni. SAD, Evropska unija i druge zemlje uvele su niz sankcija za Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register