Meteor jarko zelene boje

Objavljeno: 03.08.2022, 05:42h

Nekoliko dana nakon snažne eksplozije meteora iznad mora u blizini Velingtona (Novi Zeland) 7. jula, stanovnike ovog udaljenog ostrva je iznenadio neobičan astronomski fenomen koji je zabilježen iznad Kenterberija.

Na nebu iznad njih se pojavio neobičan meteor jarko zelene boje, nijanse koja se može uočiti prilikom posmatranja aurora.
Naučnici sugerišu da se zelene vatrene lopte često pojavljuju iznad Novog Zelanda, a da njihov sjaj signalizira dolazak komada asteroida – koji može biti veličine od 1 cm do 1 m.

Naučno objašnjenje za ovaj fenomen je da određeni meteori sadrže nikal i gvožđe, a prilikom sudaranja sa atmosferom pri brzini do 60 km u sekundi dolazi do oslobađanja ogromne količine toplote. Tom prilikom gvožđe i nikal isparavaju i ostavljaju za sobom trag zelenog svijetla.

Zeleni sjaj aurore nastaje usled sudara molekula kiseonika u atmosferi i čestica koje je “izbacilo” Sunce. Ovi joni se rekombinuju sa elektronima da bi proizveli atome kiseonika, ali elektroni mogu da opstanu u pobuđenom stanju nekoliko sekundi – u energetskom prelazu poznatom kao “zabranjeno”, jer se ne povinuje uobičajenim kvantnim pravilima. Oni tada zrače auroralnu zelenu svjetlost na talasnoj dužini od 557 nm.

Meteor takođe može da sija na ovaj način, ali samo ako je izuzetno brz. Veoma brzi meteori se zagrijavaju u tankoj atmosferi iznad 100 km, gdje se formiraju aurore. Događaj koji garantuje pojavu zelenih meteora je kiša Perseida, koja je već počela, a naučnici najavljuju da će svoj vrhunac dostići od 11. do 13. avgusta. (Izvor: Nacionalna geografija)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register