Umjetničko djelo – Kiseli krastavčić na plafonu

Objavljeno: 31.07.2022, 09:44h

Australijski umjetnik Metju Grifin napravio je “umjetničku instalaciju”, tako što je kiseli krastavčić iz burgera zalijepio na plafon galerije.

Svoje “umjetničko djelo” on će prodati po cijeni od 6.200 dolara, ali kupac zapravo neće dobiti orginalni krastavčić, nego uputstvo kako da rekonstruiše instalaciju u svom domu.

Delo je izloženo u “Majkl Let”galeriji u Oklandu na Novom Zelandu, a kako objašnjava Rajan Mur, čelnik kolektiva koji predstavlja Grifina, njegova svrha je da “podstakne razgovore o tome kako se vrijednost i značenje generišu kod ljudi”.

“Generalno govoreći, umjetnici nisu oni koji odlučuju da li je nešto umjetnost ili ne. Da li je nešto vrijedno i značajno kao umjetničko djelo zavisi od toga kako mi kao društvo to koristimo ili govorimo o tome”, istakao je Mur za Gardijan.

Krastavčić, kako je objasnio, zalijepio se za plafon zahvaljujući ostacima burger sosa, a činjenica da će kupac moći da i sam rekreira “djelo”, je upravo ono što ga “čini dobrim”.

“Tu nije riječ o virtuoznosti umjetnika koji stoji nasred galerije i baca krastavčić na plafon. Nije važno kako je dospi tamo, sve dok ga neko ne izvadi iz burgera i baci na plafon. Taj gest je tako čist i ispunjen radošću”, rekao je Mur.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register