Zveckanje kostima u zemlji živih ljudi

Objavljeno: 28.07.2022, 20:34h

Piše: Predrag Miloradson Nikolić

Ni u Pivskim Dolima ni u Velici se nije desio ni zločin ni genocid. To što se desilo nema definiciju.

Svaka definicija ima neko svoje obrazloženje, uporište ili komparativ. Da ne kažem temeljni stav, što je sada popularno.

I u Pivi i u Velici je tada umrlo sve ljudsko. A tu ne može da se da definicija. Umrli su zločinci prije svega. Ne dao ti Bog takvog života.

To što za Pivu i Veliku nije upoznata zajednica – to je problem komunističkog sistema koji je makar napravio memorijalni park u Dolima, ne talasajući zbog višeg cilja. I to (ne)razumijem. Zaborav nikako ne mogu da prihvatim. Zaborav zajednice – ne potomaka.

Vjerujem u najbolju namjeru Demokratske CG, koja je pokrenula inicijativu za proglašenjem za genocid onoga što se desilo u Pivi i Veliki, ali mislim da je to pogrešan put.

Viši ciljevi su nam i došli glave. Viši cilj je bio i da se u novom vremenu, u Dolima, sagradi kapela od crkve (SPC) koja je tadašnjeg ratnog mitropolita Joanikija Lipovca, koji je bio na strani onih koji su to uradili u Dolima i Veliki, proglasila svetim. To je skrnavljenje memorijalnog parka Dola. To je navlačenje prokletstva na dušu, a kao dušom se bave.

Nikako ne treba da se zaboravi da je narod Pive bio vjerni narod. Pravoslavni. Ali i narod koji se dominantno priključio partizanskom pokretu.

Mitropolit Joanikije Lipovac, koji je proglašen za sveštenomučenika od strane SPC, šta god to značilo, je zarobljen u Sloveniji od strane partizana zajedno sa ustašama, četnicima, ljotićevcima, domobranima, belogardejcima i recimo generalom Lerom – onim koji je upravljao bombardovanjem Varšave i Beograda. Reklo bi se nespojiva skupina. Antipod Nojeve barke ipak nije posve uspio. To je bio skup svih fašista na jednom mjestu.

I zato, sagrađena kapela u Dolima jeste strano tijelo memorijalnog parka. Kapela crkve koja priča o istrjebljenju ustašluka, koja kroz riječi patrijarha Irineja kaže da je Srpskom narodu gore u CG danas nego u NDH.

Potonje izjave mitropolita Joanikija, koji je dostavljen helikopterom na Cetinje, kao što je helikopterom i silom postavljena crkva na Rumiji priča o ustašluku u CG. Izvinjavam se – helikoptersko pravoslavlje mi nije blisko.

Možda da se Joanikije Lipovac.. izvinjavam se lapsus calami – Joanikije Mićović, pozabavi fašizmom svojih prijethodnika. Ili Kačavendom recimo. Ili pedofilijom. Ili ćutanjem na oduzimanje svake autonomije koju je Amfilohije izborio, a kojih se tako lako odrekao.

Da! Ta ista SPC je počela i sa iskopavajem jama po Hercegovini krajem osamdesetih godina XX vijeka. Gledali smo kosti. Gledali smo razbijene lobanje. Narušili njihov mir. Probudili one koji su sanjali osvetu. I dobili smo šta? Hrišćanske poruke nikako. Rat i zvjerstva sa svih strana.

Vladika Kačavenda je blagosiljao genocid u Srebrenici. Napravio dvore u Bijeljini, za koje sam siguran da je čuvena pjevačica Madonna radila enterijer. Da se nije zavjetovao na skromnost ko zna šta bi bilo!?

Zveckanje kostima je uvod u loše priče. Ne želim iznositi detalje zvjerstava u Pivi i u Veliki, ali molim da mrtve ostavite na miru. I žive potomke da ne izazivate da vam kažu da ćutite, da vam preko zuba ne pukne. Jer ne znate gdje ste krenuli ni šta budite.

Nikada niko iz moje porodice nije pozivao na osvetu. Nije učio mržnji. To je najveći blagoslov koji sam dobio. Nikada niko nije rekao definiciju Dola. Dola su Dola.

Istorijske nepravde ostavite nama, koji smo svjesni da su nam naše žrtve bile male za sve vas „velike“ i istoričarima. Preko njih ih ispravljati nećete.

Ne bavite se kostima – bavite se onim što je vaš posao, da obezbijedite zakonske okvire da nam ova država funkcioniše kroz institucije sistema.

Od kostiju stradalih, koje mi potomci i danas nosimo, nema potrebe da se pravi vašar. Niti daju definicije.

Definišite vaše plate i nadoknade svi. Opravdajte vaš kompletan nerad svi. Uzmite plate u narednih godinu svi. Ne navikavajte ljude na siromaštvo svi. Neka vam narodne kuhinje ne postaju normalna stvar svi. Ne stavljajte žilavo meso u usta kad ste kod visokosveštenika na skupljanju glasova, dok vam u ušima odjekuju četničke pjesme i ne smijete u zalogajima da iskažete antifašizam kojim se kao kitite. Pa su kosti neutralna zona.

Nijeste dostojni da ih pomenete. Jer svi ste obični dementori. Skupljači perja. S nedostojnima sukladni.

Makar smo dovoljno mudri da vam kažemo NE! Jer ovo je zemlja živih ljudi, a ne zemlja igraonica kostiju.

Slava Pivljanima i Veličanima! Slava živima i slava Crnoj Gori!

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register