HRA protestuje zbog saopštenja URA

by | jul 19, 2022 | Novosti, Priča dana, Razgovornica | 0 comments

Prvo što HRA smatra problematičnim u saopštenju URA je “što se njime krši pretpostavka nevinosti”, a drugo je “neistinita tvrdnja da svi koji ‘dižu buku’ u vezi Temeljnog ugovora to čine da bi se izbjegla pravda”.

“Razumljivo je da svi koji žele dobro Crnoj Gori podržavaju aktivan rad Specijalnog državnog tužilaštva, ali podrška koja im se pruža mora biti u skladu sa osnovnim načelima pravičnog postupka. Pročitajte saopštenje URA u produžetku, a onda i član 3 Zakonika o krivičnom postupku Crne Gore, koji glasi:

(1) Svako se smatra nevinim dok se njegova krivica za krivično djelo ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda.

(2) Državni organi, mediji, udruženja građana, javne ličnosti i druga lica dužni su da se pridržavaju pravila iz stava 1 ovog člana i da svojim javnim izjavama o krivičnom postupku koji je u toku ne vrijeđaju druga pravila postupka, prava okrivljenog i oštećenog i načelo sudske nezavisnosti.

Što se tiče politikantske ocjene URA da se onakvom Temeljnom ugovoru sa SPC protive samo oni koji bi da se izbjegne pravda, pozivamo sve da pročitaju primjedbe koji je Akcija za ljudska prava na taj tekst podnijela premijeru i ministru pravde i ministru ljudskih prava: https://www.hraction.org/2022/07/06/ugovor-crne-gore-i-srpske-pravoslavne-crkve-uskladiti-sa-pozitivnim-pravom-i-gradanskim-karakterom-drzave/

S indignacijom odbacujemo tvrdnje da su naše primjedbe na Temeljni ugovor političke i da su date da bi bilo ko izbjegao pravdu. To su obične populističke floskule koje mogu samo da obeshrabre javni dijalog i građanski aktivizam. Šteta.

Na kraju upozoravamo da se do pravde ne može ‘preko koljena’, kršenjem pravila i procedura na kojima se zasnivaju i Crna Gora i Evropska Unija čije se članstvo priželjkuje”.

U nastavku sporno saopštenje URA

Buka koja se danima unazad stvara nije zbog Temeljnog ugovora već zbog pravde 

Uprkos brojnim opstrukcijama sa svih strana, velika satisfakcija je kada pravda zakuca na vrata onih koji su se u prethodnom periodu položajima u državnom aparatu sakrivali od pravde i uz evidentne dokaze koje su izlazili u javnost činili pronevjere i teška krivična djela.

Teško je kad u borbi za pravdu nasprem sebe imate gotovo sve, pa čak i one koje smatrate partnerima u tom procesu, a koji su u svakom trenutku željeli da vas navodno povežu sa kriminalnim miljeom i da predstave kao dio kriminalnih radnji. Ovakva hapšenja su najbolji odgovor svima njima (a u prvom redu Demokratskoj Crnoj Gori koja je neskriveno sve vrijeme opstruirala ovaj proces i malicioznim konstrukcijama željela da osujeti napore URE i našeg lidera u ovom postupku).

Pravda je konačno profunkcionisala. Ohrabrujemo sudstvo i tužilaštvo za dalje radnje i distibuciju pravde na svim nivoima. To je jedini put uspjeha za Crnu Goru.

Buka koja se danima unazad stvara oko Temeljnog ugovora nije buka radi toga – to je buka radi pravde i onih koji bi tim diskursom da je izbjegnu.

0 Comments

Submit a Comment