Cetinje, Cetinje, kad me vidiš …

Objavljeno: 07.07.2022, 12:36h

Oglobiti građanina, pogotovu ako je on sa strane, naše je geslo. Otimačina je crnogorski običaj, a gostuljubljivost i razumijevanje incident.

Piše: Omer ŠARKIĆ

Prije par dana, tačnije 29.06.2022. godine sam pobjegao od nesnosnih podgoričkih vrućina na Cetinje – za đavola ga pobjegao. Oko 19.30 sati sam stigao, uredno, kao što to uvijek činim, parkirao automobil na uočeno, obilježeno, slobodno parking mjesto. Parkirati automobil na za to predviđeno mjesto je, za mene, pored ostalog, stvar lične kulture a ne samo strah od sankcija. Četrdeset godina sam vozač, nikada nijesam kažnjen zbog prekršaja u saobraćaju. Istina, par puta sam išao na sud smatrajući da prekršaj nijesam napravio – i uspio dokazati da sam bio u pravu.

Oko 23.30 sati, poslije ugodno provedene noći: šetnje, popijenih sokova, kafa, pojedenog sladoleda, najzad prirodno rashlađen, sve uz izuzetan, opojan miris lipa,  došavši do automobila sa namjerom da se vratim u Podgoricu, na vjetrobranskom staklu sam uočio zakačenu bilješku kojom se obavještavam da sam automobil parkirao na nepropisno mjesto – službeni parking Opštine Cetinje. Tek tada sam uočio saobraćajni znak koji doista upozorava da je zabranjeno parkiranje za „neslužbena vozila“. Međutim, i da sam ga uočio na vrijeme, prije bih ga protumačio kao zabranu parkiranja unutar dvorišta zgrade, ali to je manje bitno.

Juče mi je stiglo obavještenje na kućnu adresu, od Komunalne policije Cetinje, sa prekršajnim nalogom, slabo vidljivim i apsolutno nečitkim (vidi fotokopiju). Vidljivo i čitko su mi odredili globu od 60.00 eura, zbog, valjda, težeg  ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja!? Samo tako mogu objasniti tako visoku kaznu, uredno parkiranog automobila: ne na zelenoj površini, ne da ometa saobraćaj ili pješake, već parkiranog na parkingu, samo što je to parking za službene automobile,  kojih Crna Gora ima 4500, o čemu sam pisao u tekstu „Majbaši“ (https://www.pcnen.com/portal/2021/02/09/majbasi/)

Imam 37 godina radnog staža kao državni službenik. Zbog navedenog „prekršaja“, Komunalna policija Cetinja je odlučila da mi – sve po zakonu – sve se pozivajući na paragrafe, odreže kaznu u visini moje dvije  i po dnevnice! Uz sve to, moram iz Podgorice, u radno vrijeme (dakle napuštajući svoj posao i rad sa strankama) doći da podignem original prekršajni nalog i platim kaznu, ili, ako imam primjedbu, žalim se sudu. Drugačije ne može, osim tako, propisi su takvi! Telefonskim putem sam kontaktirao Komunalnu policiju Cetinja tražeći da sudski raspravimo navedeni prekršaj, bez dolaska na Cetinje, ali ne može, mora po proceduri, koja predviđa da lično dođem, preuzmem i potpišem original prekršajni nalog.  Tako to funkcioniše u pravnoj državi kakva je Crna Gora – za uboge građane. „Kontroverznim biznismenima“(ober lopovima), pljačkašima državne imovine u milionskim iznosima, političkim i drugim  mafijašima, procedure su sasvim drugačije, napravljene da vješto izbjegnu svaki vid odgovornosti i kazne.

Iako sam najprije mislio da idem na sud, zbog pomenutih „procedura“ i iscrpljenosti od decenijske borbe sa sistemom stvorenim za pljačku, koji počiva na lažnim sudovima, lažnim tužiocima i tužilaštvima, lažnim sudijama i ostalim lopovskim „institucijama“ – odustadoh. I mene su najzad slomili. Jednostavno više nemam snage, ostaje mi da izdušujem kroz pisanje.  Jer znam da će preko javnog izvršitelja (čitaj lopova), tražiti izvršenje, pa onda slijedi moja žalba, pa sud i nekoliko odlazaka na Cetinje, pa… – i na kraju opet moram platiti javnom lopovu, njegov, ne mali dio kolača – sistem je to. Napravljen po mjeri Marovića, Kalića, Šarića, Lazovića, Milovića i sličnih đukanovića, a đe jedino ubogi građanin ne može pobjeći „od ruke (ne)pravde“, sistema permanentne pljačke građana koji pune budžete, opštinske ili državne, da bi Marovići, Đukanovići, Ivanovići, Bogdanovići… mogli bolje i više da pljačkaju. Sistem u kome ne postoji razlika u razmišljanju i djelovanju između DPS-a, DF-a, Stare garde, SDP-a, Demokrata, URA-e, manjinskih partija …, jer svi su oni ista garda, u sistemu zasnovanom na otimačini „drugog plemena“ – istorijskoj  tradiciji Crne Gore, jedino dokazno utemeljenoj.

Da budem jasan: Napravio sam prekršaj, parkirao sam automobil na mjesto gdje je to zabranjeno, ne uočivši znak da je za službene automobile. Ali, da nije bilo slobodnog mjesta, da su automobili pored mog imali registarske oznake CG – za službene automobile – a nijesu, upalo bi mi u oko i to se ne bi desilo. Ni da sam sa Cetinje – takođe, jer bih znao da je to službeni parking. Zatim, sve se dešava u večernjim satima, pa se postavlja logično pitanje, kako sam službenom automobilu u to vrijeme mogao zauzeti parking mjesto (bilo ih je slobodno još dva)? Ako jesam – a očigledno je da nijesam, što rade i đe su bili ti službeni automobili opštine u večernjim satima? Dakle, svrha kažnjavanja je bila otimanje novca, sve sa zakonski formalno-pravnom podlogom – kao posjetiocu, a ne suštinski prekršaj. Vjerujem da je to praksa prema ostalim turistima i posjetiocima Cetinja, jer je i na primorju slično – uzmi, tj. otmi novac posjetiocima i turistima na sve načine.

Oglobiti građanina, pogotovu ako je on sa strane, naše je geslo. Otimačina je crnogorski običaj, a gostuljubljivost i razumijevanje incident.  Saobraćajni policajac ća vas, ako mu se ćefne,  kazniti zbog neupaljenog svijetla u sred dana, po žaropeku, bez iđe ijednog oblaka, jer zakonski na to ima pravo, iako na nijedan način tim „prekršajem“ nijeste ugrozili bezbjednost saobraćaja.

A da su sve naše političke garde, zajedno sa starom, slične, pokazao mi je i jučerašnji odlazak na Cetinje da preuzmem original nalog kako bih mogao platiti kaznu (to me je koštalo uzimanje pola slobodnog radnog dana, pored ostalog). Tražio sam načelnika Komunalne policije da mu postavim neka pitanja u svojstvu novinara. Pogađate, bio je službeno odsutan. Sekretarica – takođe. Pravnica koja ga mijenja, takođe je bila odsutna. Službeno, normalno. Kasnije se pojavila, ali o tome, kao i priznanju da mi je poslata kopija zapisnika o prekršaju potpuno nečitka, nekom drugom prilikom.

Biće zanimljiv odgovor načelnika Komunalne policije – ako ga dobijem, na sledeće pitanje: Koliko ja prekršajnih kazni za nepropisno parkiranje Komunalna policija Cetinja u junu mjesecu 2022. godine izrekla domicilnim građanima (građanima Cetinja sa cetinjskim registrskim oznakama), a koliko turistima (građanima čiji regsitarske oznake nijesu sa Cetinja)?

U državi u kojoj se saobraćajna policija krije iza ograda, plotova i žbuna, gdje policajci skriveni iz zasjeda radarom „love“ one koji prekorače brzinu, normalno je da Komunalna policija radi na sličan način. Njihov cilj nije da budu vidni, upozore, opomenu i preveniraju prekršaj, već da  se prekršaj napravi i da budeš „ulovljen“ u njemu kako bi te kaznili. Takva nam je svijest, a bez promjene svijesti nema ni drugih, kvalitetnih promjena u društvu.

Ljudska pouka, umjesto pravne:

Kada vam dođe posjetioc ili turista na Cetinje, napravi prekršaj koji je očigledno nenamjeran, kojim bitno ne ugrožava bezbjednost saobraćaja ili komunalni red, a koji je izazvan očitim nesnalažanjem ili neprimjećivanjem znaka za zabranu i slično, takvog posjetioca opomenite, bez kažnjavanja. Unesite mu registararski broj u računar i ako opet napravi prekršaj, kaznite ga. Tako ćete stvoriti imidž profesionalnog a gostoljubljivog domaćina, čime ćete povećati posjete gradu, a onda i prihod. Ovako stičete imidž zakonskih razbojnika, kojima je cilj da uhvate u grešci posjetioce i oglobe, nesvjesno ih ćerajući. To važi ne samo za Cetinje nego za svu Crnu Goru, pogotovo opštine koje egzistiraju od turizma.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register