Vučić sprječavao potpisivanje Temeljnog ugovora zbog Krivokapića

Objavljeno: 30.06.2022, 10:10h

Izvršna vlast u Srbiji, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, protivila se ideji da Temeljni ugovor bude potpisan sa Vladom Crne Gore dok je na njenom čelu Zdravko Krivokapić.

“U nekoliko navrata je Krivokapić pokušavao da izdejstvuje potpisivanje Temeljnog ugovora, ali do toga nije došlo, ne zbog protivljenja Crkve. Četiri episkopa SPC su dala saglasnost na verziju Temeljnog ugovora koji je nudila vlada Zdravka Krivokapića i koji je upućen patrijarhu i Sinodu, ali nikada odgovor nije stigao”, navodi sagovornik portala nova.rs i dodaje da je od početka postojao otpor Beograda prema Krivokapiću.

“On nije želeo da Crna Gora postane deo ‘Otvorenog Balkana’ i nije dozvoljavao da zvanični Beograd ima uticaj na njegove odluke. Sve se to najbolje oslikava kroz priču o Temeljnom ugovoru. Trenutno se spor vodi oko preambule koja se odnosi na određene istorijske okolnosti i aktuelna vlada pokušava da je izbaci. Krivokapić je, s druge strane, prihvatio i tu preambulu i izašao je u susret molbama SPC. On je i predlagao da se ugovor potpiše 30. oktobra 2021. godine, u Podgorici, na godišnjicu upokojenja mitropolita Amfilohija. Ni tada nije dobio odgovor”, rekao je sagovornik portala i dodao da su političke strukture u Beogradu uticale na ovakav ishod.

“Da je ugovor potpisan, to bi osnažilo njegovu vladu. Nekome očigledno nije bilo u interesu da se to dogodi”, naglašava sagovornik.

Na pitanje da li je Krivokapić pod tim “neko” mislio na šefa srpske države, Aleksandra Vučića, izvor Nova.rs odgovorio je da je on “svakako čovek sa najvećim političkim uticajem u Srbiji”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register