Temeljni ugovor će biti potpisan u CG, Porfirije jedan od potpisnika

by | jun 30, 2022 | Novosti, Priča dana | 0 comments

“Mi smo svjesni da su crkva i država odvojene i da naša crkva gdje god da ima svoju jurisdikciju, apsolutno poštuje svaku državu i zakone te države. Zaključili smo da, kao i u svim državama gdje naša crkva postoji i živi važno je da odnos između crkve i države bude regulisan i ugovorom. Kako je to slučaj sa svim ostalim vjerskim zajednicama. Ugovor o kome je riječ počeo je da se radi 2012. Hvala Bogu u posljednjih godinu ušli smo u završnu fazu i ovog trenutka i mogu da kažem da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što naravno moraju da se ispoštuju i procedure i kada je riječ o Vladi Crne Gore i naše Crkve. To znači da tekst koji je usaglašen mora da prođe kroz Sinod i onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja”, kazao je Porfirije.

“Postignut je dogovor i postignuta je saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što mora da se ispoštuju i procedure i kada je riječ o Vladi CG i SPC. Postojeći tekst koji je usaglašen mora da prođe kroz Sinod i bude potvrđen i prihvaćen i ako Bog da bude sve u redu, onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja”, rekao je patrijarh.

Kako je dodao to bi moglo da bude kruna normalizacije odnosa države Crne Gore i Crkve Srbije.

“Naša crkva nije tražila, očekivala, niti bi bilo normalno da ima bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore, isto tako ni bilo šta manje nego što joj pripada”, kazao je on.

Premijer Dritan Abazović je kazao da su procedure na nivou radnih grupa završene, ostale su procedure na nivou Vlade.

“Sve je to nešto što je sasvim okej, tu ne vidim nikakav problem, ako sve prođe u dobrom duhu koji se zaista osjeća, da će uskoro to pitanje biti savljeno ad acta na način što će se ukazati poštovanje prema crkvi, ali i prema državi koja je, kao što znate sekularna. Ovo je naša obaveza. Potpisivanje će biti obavljeno u Crnoj Gori u terminu kad se dogovorimo”, kazao je on.

“Želim da se ovo pitanje završi na najbolji način i daću doprinos tome”, rekao je Abazović.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Aleksandar Damjanović, kao i episkop bački Irinej i sveštenik Velibor Džomić.

Ispred Patrijaršije je bilo pojačano prisustvo policije, kao i u samom sjedištu SPC-a.

0 Comments

Submit a Comment