Nekultura na vrelini

Objavljeno: 30.06.2022, 13:57h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Prije neki dan sam bio na Cijevni, neprocjenjivo blago sve vrelije Podgorice. Cijevna, osim što je prelijepa, po mnogo čemu je čudna rijeka. Skoro do kraja juna je baš hladna, temperatura vode ne prelazi 18 stepeni, a onda, u samo par dana, postane idealna za prijatno osvježenje, sa temperaturom vode od oko 21 stepen. Od sredine jula, kada na moru postanu nesnosne gužve a ona potpuno presuši na vodopadima, temperatura vode se penje i do 23 stepena. Na samo par kilometara od grada, a nezagađena, prozračna i bistra, sa potpuno mirnom  vodom i brzacima, kamenim ali i pješčanim plažama – od kojih su mnoge sakrivene, te stijenama za skakanje, Cijevna je mnogima u julu – i meni među njima, draža od mora. Noćno kupanje na njoj, kada Podgorica poslije ekstremnih dnevnih temperatura prosto isijava toplotu i postaje nesnosna, poseban je užitak.

Kao što rekoh, prije neki dan sam bio na Cijevnu, dok mi je na automobilu ostao kajak koga sam prethodnog dana koristio na moru. Odlučih da ga skinem sa auta i proveslam od vodopada uzvodno, dok se može, a to je nekih 700-800 metara. Cijelim tim potezom voda je potpuno tiha i mirna, a na dobrom dijelu obale onemogućen je pristup rijeci, protivzakonito, postavljenim ogradama – što nadležne organe očito ne tangira. I dok sam sa sinom uživao veslajući, podsjećaju će se na mjesta koja sam u djetinjstvu redovno posjećivao poznavajući ih kao svoj džep, prelijep utisak su mi kvarile desetine plutajućih kesa, staklenih i plastičnih flaša – bidona čak, koji su plutali rijekom. Ništa kao bačeni otpad u rijekama, jezerima i moru ne pokazuje našu ekološku ali i svaku drugu nekulturu i svijest. Uživajući u njima, sve radimo da ih uneredimo, zagadimo i zgadimo. Kao u svemu, ne mislimo da ćemo ih možda već sjutra opet koristiti, da će ih koristiti i drugi ljudi, koji su tu, pored nas. Najlakše nam je baciti otpad u rijeku, ne razmišljajući da u svom stanu ili sobi nikad na taj način ne bacamo otpatke, već ih pokupimo i odložimo u smeće, iako imamo mnogo veće pravo da to radimo upravo u svom stanu jer je naš i u njemu možemo raditi što nam volja, dok je rijeka svih nas, zajedničko dobro i to pravo nemamo.

Vraćajući se kajakom odlučio sam da pokupim bar onaj najkrupniji plutajući otpad. Za tili čas ogromni kajak dvosjed je bio solidno napunjen smećem. Dobar dio kupača su sa neskrivenim podsmijehom posmtrali kako dijete i ja sakupljamo to, njihovo, u rijeku bačeno smeće, ali je bilo i onih koji su nam, vidi se, htjeli pomoći, upućivali nas na plutajuće smeće koji kajakom ne bi primijetili. Sve to se dešavalo na dijelu Cijevne u neposrednoj blizini veoma razrađenog restorana „Nijagara“, čiji vlasnik urednom održava obalu oko samog objekta. Međutim, očito mu ne pada na pamet da povremeno na ovakav ili sličan način čisti samu rijeku, bez koje ni njegov restoran, vjerovatno, ne bi postojao.

Sjutradan poslije opisanog događaja, na fb profilu prijateljice sa primorja, vidio sam fotografije i pisani zapis na kome se vidi kako strani turisti na kajacima čiste naše more, od opet našeg smeća.

Bacamo otpad u njega iako mnogi od nas, pa i država na neki način žive upravo od turizma i tog mora, a oni koji su došli da uživaju kao turisti, često papreno plaćajući to uživanje, čiste ga! Uz to, znamo im se posprdavati ili čudno gledati zbog toga.

Dok nam se ne promijeni kultura i svijest, neće doći ni do bilo kakve druge kvalitetne promjene u društvu: ni političke, ni ekonomske. A za tako nešto potrebna je stalna edukacija preko obrazovnog sistema i informativnih emisija, uz adekvatnu kaznenu politiku i bolje inspekcijsko-komunalne službe. Naravno, trebaju nam i primjeri kroz djelovanje javnih ličnosti u tom pravcu, koje će se ponašati na odgovoran i za građane primjeran način, ali takvih primjera je zanemarljivo malo.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register