HRA objavila priručnik za suzbijanje govora mržnje – Evropski standardi i praksa

Objavljeno: 30.06.2022, 13:11h

Cilj priručnika je da pomogne da se govor mržnje prepozna i zaustavi kao destruktivna, diskriminatorna pojava, koju ne štiti sloboda izražavanja jer krši prava drugih i podstiče netrpeljivost među ljudima.

Tri muškarca koji su dijelili letke s pozivom na uvođenje smrtne kazne za homoseksualnost kažnjeni su zbog govora mržnje u Velikoj Britaniji sa dvije godine, odnosno petnaest mjeseci zatvora.

Zbog govora mržnje prema izbjeglicama, poslanik iz Belgije je kažnjen sa 250 časova rada u centru za integraciju stranaca i uslovnom zatvorskom kaznom.

Žena koja je priznala da je u više navrata, putem društvene mreže, slala prijeteće poruke uvredljivog sadržaja na korisnički nalog imama u opštini Bosanski Novi, i da je izvršila veliku nuždu na ulazu u džamiju u Gacku, osuđena je na godinu dana zatvora na osnovu sporazuma o priznanju krivice, a oduzet joj je lični kompjuter.

Muškarac iz Crne Gore koji je na svom Fejsbuk profilu objavio status „Srbe na vrbe. Ubij, zakolji, da Srbin ne postoji”, pravosnažno je osuđen na kaznu zatvora od godinu dana.

Navedeni i mnogi drugi primjeri kažnjavanja govora mržnje iz država članica Savjeta Evrope, dostupni su u priručniku “Suzbijanje govora mržnje – evropski standardi i praksa”, koji je objavila Akcija za ljudska prava (HRA).

Cilj priručnika je da pomogne da se govor mržnje prepozna i zaustavi kao destruktivna, diskriminatorna pojava, koju ne štiti sloboda izražavanja jer krši prava drugih i podstiče netrpeljivost među ljudima.

Posebnost priručnika je u tome što sadrži kolekciju primjera pravnih odluka o govoru mržnje iz prakse Evropskog suda za ljudska prava i država članica Savjeta Evrope, posebno iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Autori priručnika su Peter Noorlander, stručnjak međunarodnog renomea za pravo medija i ljudska prava, koji je napisao prvo poglavlje o evropskim standardima i uporednoj praksi, Lejla Gačanica, pravnica i nezavisna istraživačica, koja je napisala drugo poglavlje o pravu i praksi u Bosni i Hercegovini, i Tea Gorjanc-Prelević, pravnica i izvršna direktorica HRA, koja je autorka trećeg poglavlja o Crnoj Gori.

Izradu priručnika omogućila je Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) u okviru projekta „Zaštita građanskog prostora – Regionalni centar za razvoj civilnog društva”, koji realizuje Balkanska mreža za razvoj civilnog društva (BCSDN). Štampu priručnika omogućila je Ambasada Švajcarske Konfederacije u Beogradu. Priručnik je dostavljen sudijama sudova za prekršaje i redovnih sudova, kao i državnim tužiocima.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register