Đukanović: Spustiti tenzije, Ugovor nije najvažnije pitanje za CG

Objavljeno: 30.06.2022, 15:39h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je rekao da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) 2010. ili 2011. godine odbila ugovor, kada joj ga je Vlada Igora Lukšića nudila “kao i drugim vjerskim zajednicama”, koristeći se “argumentacijom da nema potrebe da potpisuju Ugovor sa državom koju je stvorila”.

Đukanović je, kako prenosi Portal RTCG, nakon samita NATO-a u Madridu, kazao da je ubijeđen da niko ne dovodi u pitanje opravdanosti Temeljnog ugovora, te da je neopravdano da do sada nije potpisan.

Poručio je da to svakako “nije najvažnije pitanje za Crnu Goru i njenu budućnost i da po tom pitanju ne treba žuriti, niti izbjegavati javni razgovor.”

“Za Crnu Goru je najvažnije da odblokira pregovarački proces i ide ka Evropi, ali sticajem okolnosti, to je postalo važno političko pitanje. Dakle, moramo odgovoriti toj važnosti i mora se dozvoliti svima da se uključe na tu temu i svako da obavi svoj dio posla. Vlada da mora vodi računa o interesima države, crkva da vodi račna o svojim interesima”, poručio je Đukanović.

Dodaje da je optimista i poručio da je “Crna Gora pokazala da ima demokratski kapacitet i za mnogo teže izazove”.

“Samo treba spustiti tenzije, ne treba medijski prenaglašavati važnost tog pitanja, i ostaviti to onima koji su za to pozvani da napišu ugovor sa 20 članova i da se to skine sa dnevnog reda”, rekao je Đukanović.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register