Vujanović: Ugovor mora uvažiti odluku Sabora SPC iz 2006.

Objavljeno: 29.06.2022, 09:37h

Samo uz nužna prilagođavanja i uvažavanja posebnosti Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja su afirmativno naglašena u odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 26. maja 2006. godine, može biti potpisan Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa, rekao je bivi predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, povodom juče objavljanog nacrta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa, smatra Vujanović, mora imati dvostruko utemeljenje.

“Prvo, mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve br. 95/208 od 26. maja 2006. godine, kojom je priznat referendum o nezavisnosti Crne Gore, Mitropolitu crnogorsko-primorskom vraćen počasni status Arhiepiskopa cetinskog, ustanovljen Eparhijski savjet, a Mitropolija crnogorsko-primorska je dobila naziv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju bivšeg predjednika.

Podsjeća da su mu, nakon sastanka Eparhijskog savjeta Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori 1. decembra 2006. godine, istog dana, u Rezidenciji na Cetinju, članovi Eparhijskog savjeta na čelu sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim i Arhiepiskopom cetinjskim Amfilohijem, uručili označenu odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, prenose mediji.

“Nakon ovog sastanka, u kome je kao član Eparhijskog savjeta učestvovao sadašnji Mitropolit Joanikije, za javnost su data odvojena, a sadržinski jednaka saopštenja”, dodaje on.

“Drugo, Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa, mora se zasnivati na istim principima na kojima je 12. decembra 2002. godine zaključen Ugovor između Vlade Republike Hrvarske i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Ovaj Ugovor je u ime Vlade Republike Hrvatske potpisao njen predsjednik Ivica Račan, a u ime Mitropolije zagrebačko-ljubljanske njen Mitropolit i predsjednik Episkopskog savjeta u Hrvatskoj, mitropolit Jovan, a na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve od 2. decembra 2002. godine”, zaključuje Vujanović.

Tekst Temeljnog ugovora koji su uskladile Vlada i SPC

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register