Kurs rublje prema dolaru najjači od 2015. godine

Objavljeno: 29.06.2022, 11:50h

Ruska rublja je ojačala danas prema dolaru dostižući najviši nivo u poslednjih sedam godina od blizu 50 rubalja za dolar, prvi put od maja 2015. godine.

Rublja je ove godine postala najuspješnija valuta na svijetu na novčanim berzama, podržana mjerama – poput zabrane ruskim domaćinstvima da povlače deviznu štednju iz banaka – koje su preduzete za zaštitu ruskog finansijskog sistema od zapadnih sankcija uvedenih posle otpočinjanja vojne akcije Moskve u Ukrajinu 24. februara.

Rublja je porasla prema dolaru za više od 3,0 odsto na 50,22 rublje za dolar na Moskovskoj berzi na trgovanju do 7:24 časova po srednjoevropskom vremenu, a prethodno je dostigala kurs od 50,01, izvještava Rojters, prenosi Tanjug.

Ruska valuta je takođe ojačala u odnosu na euro za 3,0 procenta na 52,89, prvi put od aprila 2015.

Prije početka ruske vojne operacije u Ukrajini, rublja se trgovala na nivou od oko 80 rubalja za dolar i 90 rubalja za euro. Rublja se tada trgovala u slobodnom režimu, bez podrške mjera kontrole kapitala, i trpjela je pritisak zbog straha od sankcija.

Jaka rublja smanjuje prihode Rusije od izvoza robe za dolare i eure, a potpredsjednik vlade Andrej Belousov je ovog mjeseca rekao da bi industriji pogodovalo ako bi njen kurs pao na izmđu 70 i 80 rubalja za dolar.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register