Pet pjesama koje su korišćene za mučenje zatvorenika u Gvantanamu

by | jun 26, 2022 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Ipak, mučenje muzikom postalo je uobičajena praksa koju su agenti američke CIA još od početka novog milenijuma primjenjivali na zatvorenicima.

Narednik Mark Hadsel, član Tima psiholoških operacija opisao je jednom prilikom efikasnost te taktike:

“Ako puštate muziku na 24 sata, mozak i tjelesne funkcije počinju da otkazuju. Tok misli se usporava i volja vam se lomi. U tom trenutku smo ulazili i pričali s njima”, rekao je on za Far Out magazin, prenosi Euronews Srbija.

O svojim iskustvima tokom boravka u ozloglašenom Gvatanamo zatvoru jedan od zatvorenika Muzam Beg, napisao je i knjigu “Enemy Combatant” u kojoj je opisivao upravo ovaj metod:

“Na neki način, meni muzika nije smetala. Odrastao sam u Britaniji, znao sam šta je to. Ali avganistanski seljaci, oni su bili potpuno izgubljeni i zbunjeni, potpuno van sebe”.

Pored toga, kazna je podrazumijevala držanje zatvorenika u potpunom mraku, konstantno okovane, dok je pored njih samo bila kanta za obavljanje nužde.

Cilj je bio da se stvori “strah, dezorijentisanost i trajno stanje šoka”, a ovo su pjesme kojima su to postizali:

“The Real Slim Shady”, Eminem

Binjam Muhamed je dvadeset dana slušao pjesmu “The Real Slim Shady” bez prestanka. Njegov advokat Klajv Staford Smit, koji je direktor britanske organizacije “Reprieve” koja se bori za ukidanje prakse mučenja u zatvorima, tvrdi da su mnogi zatvorenici zbog toga izgubili razum.

“Dirrty”, Kristina Agilera

Muhamed al Kahtani, koji je navodno učestvovao u terorističkom napadu na Kule bliznakinje u Njujorku 11. septembra 2001. tvrdio je da je bio mučen pjesmama sa eksplicitnim tekstovima, a naročito “Dirrty” od Kristine Agilere. On je svojim advokatima pričao da je cilj tog mučenja bio da povrijede njegova vjerska osjećanja.

“Saturday Night Fever”, The Bee Gees

Englez pakistanskog porijekla Bega, kog je CIA uhapsila 2002. godine, tvrdio je da je mučen pjesmom “Saturday Night Fever” od grupe “The Bee Gees”, dok je bio zatvoren u Bagramu u Avganistanu.

“Mislio sam da to nije ni približno dovoljno da slomi bilo koga koga znam. Ali je vremenom postalo nepodnošljivo. Uopšte nije bilo svjetlosti, bilo je vruće i tijesno. Ništa ne vidite, nemate s kim da pričate, ništa da radite, osim što udarate u zidove. A na sve to, treštala je muzika”, napisao je on u svojoj knjizi.

“The Beautiful People”, Merilin Menson

Beg je takođe opisao kako je usred noći u potpuno neočekivanim trenucima muzika puštana pojačana na maksimum, zbog čega su ljudi potpuno izgubili rutinu sna. Jedna od pjesama koje se sjeća, a koja je naročito uznemiravala ljude koji nisu navikli na takvu vrstu muzike, bila je “The Beautiful People” Merilina Mensona.

“Mnogi su dobili različite vrste anksioznih napada. Gubili su kontrolu nad sobom”, piše Beg.

“We Are the Champions”, Queen

Veteran američke mornarice Donald Vans navodno je trpio mučenje ovom pjesmom, kada su ga njegove nekadašnje kolege uhapsile u iračkoj osiguravajućoj firmi, ne znajući da je on doušnik za FBI.

“Ne mogu da se sjetim koliko sam puta čuo ‘We Are The Champions’ od Queen”, ispričao je on kasnije.

Uspio je da izdrži zahvaljujući svom vojnom iskustvu. Pričao je sa sobom, pokušavao da zadrži racionalan tok misli, znajući da ako pusti da mu muzika “zamagli misli”, više neće moći da povrati svoj um.

“To je ono što mi je pomoglo da iz zatvora izađem kao oštećen, ali ne i slomljen čovek”, ispričao je on.

0 Comments

Submit a Comment