Naučnici zatečeni otkrićem da ćelije krvi nastaju iz dva različita izvora

Objavljeno: 26.06.2022, 10:40h

Naša tijela su toliko komplikovana da čak i najvitalniji i dobro proučeni sistemi i dalje iznenađuju naučnike. Studija sprovedena na miševima je otkrila da ćelije krvi sisara možda potiču iz dva različita izvora.

Istorijski gledano, ljudi su verovali da većina naše krvi potiče od veoma malog broja ćelija koje na kraju postanu krvne matične ćelije, takozvane matične ćelije hematopoeze, objašnjava provesor Fernardo Kamarago, molekularni biolog sa Univerziteta Harvard, koji je učestvovao u istraživanju.

„Bili smo iznenađeni kada smo pronašli još jednu grupu progenitornih ćelija koje ne potiču od matičnih ćelija. One čine većinu krvi u fetalnom periodu, sve do mladog odraslog doba, a zatim postepeno počinju da se smanjuju“, dodaje Kamarago. Ove ćelije su poznate kao embrionalni multipotentni progenitori (eMPP), prenosi RTS.

Matične ćelije hematopoeze se formiraju u ranom razvoju iz ćelija koje oblažu arterije. Ranije se smatralo da se eMPP odvajaju od ovih ćelija u nekom trenutku u ranom razvoju.

Koristeći nedavno razvijene tehnike genetskog barkodiranja, biomedicinski naučnik sa Harvardskog univerziteta Sašin Patel i njegove kolege uspjeli su da prate ćelije koje se dijele kako bi vidjeli da matične ćelije hematopoeteze i eMPP nastaju iz iste obloge.

Da bi to uradili, istraživači su ubacili djelove DNK sekvenci koje je lako detektovati na mjesto u genomu ćelije miša koje bi se prenilo na sve njihove ćelijske potomke.

Ovo im je omogućilo da prate porijeklo svih svojih ciljnih ćelija, otkrivajući eMPP podijeljene na ćelije odgovorne za većinu limfoidnih ćelija (određeni tip bijelih ćelija) kod miševa u razvoju. Čini se da su ove eMPP ćelije majke mnogih imunoloških krvnih zrnaca, uključujući bijela krvna zrnca (B i T ćelije).

Dok matične ćelije hematopoeteze takođe mogu proizvesti ove imune ćelije, one to rade na mnogo ograničeniji način. Oni imaju tendenciju da proizvode više ćelija koje dovode do megakariocitnih djelova krvi – ćelija koje čine komponente potrebne za zgrušavanje krvi.

„Pratimo da pokušamo da razumijemo posledice mutacija koje dovode do leukemije posmatrajući njihove efekte i na krvne matične ćelije i na eMPP kod miševa“, napominje Kamargo. „Želimo da vidimo da li se leukemije koje nastaju iz ovih ćelija različitog porijekla razlikuju.“

Štaviše, čini se da doprinos eMPP-a snabdijevanju krvlju vremenom opada, što može objasniti dugogodišnju misteriju zašto naš imuni sistem slabi kako starimo.

Patel i tim su takođe testirali kako ovo novo znanje može poboljšati transplantaciju koštane srži, otkrivši da eMPP transplantacije nisu dale trajne rezultate kod miševa.

Tim nastavlja istraživanje i nada se da će njihova otkrića dovesti do novih tretmana za jačanje imunološkog sistema koji slabi s godinama.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register