Ljudski mozak se zagrijava više nego što se mislilo

Objavljeno: 25.06.2022, 08:04h

Od motora u vašem automobilu do komponenti u vašem računaru, mehanički sistemi se uvek zagrevaju kada rade jače. Novo istraživanje otkrilo je da je isti slučaj i sa vašim mozgom.

Neki delovi mozga mogu da dosegnu temperaturu do 40 stepeni, pokazuje nova studija, iako to varira u zavisnosti od pola, starosti i od ostalih faktora. Poređenja radi, prosečna temperatura u ljudskom telu obično je niža od 37 stepeni.

“Mene je iznenadio nalaz iz naše studije da zdrav ljudski mozak može da dosegne temperature koje bi se dijagnostikovale kao groznica bilo gde drugde u telu”, kaže biolog Džon O’Nil iz Laboratorije za molekularnu biologiju Veća za medicinska istraživanja (MRC) u Velikoj Britaniji.

On je rekao da su tako visoke temperature merene na ljudima koji su doživeli povrede mozga u prošlosti.

Tim je koristio tehniku ​​nazvanu spektroskopija magnetne rezonance (MRS), koja uključuje merenje hemijskih uzoraka kroz magnetna polja. Te informacije su kombinovane sa podacima o cirkadijalnim ritmovima i dobu dana.

Prosečna temperatura mozga bila je 38,5 stepeni, otkrili su istraživači, odnosno dva stepena više nego ispod jezika. Zabeležene su varijacije na osnovu godina, pola i menstrualnog ciklusa učesnika.

Mozak žena bio je u proseku oko 0,4 stepena topliji od muškog mozga, najverovatnije zbog menstrualnog ciklusa, dok je najviša zabeležena temperatura mozga bila 40,9 stepeni. Dnevne varijacije u proseku su bile oko jedan stepen.

“Otkrili smo da temperatura mozga pada noću pre spavanja i raste tokom dana”, kaže O’Nil.

On dodaje da veruju da je ova dnevna varijacija povezana sa dugoročnim zdravljem mozga i da je to sledeće što će istraživati.

Dalji testovi na 114 ljudi koji su pretrpeli traumatsku povredu mozga pokazali su da je u tim slučajevima temperatura mozga još više varirala, od 32,6 do 42,3  stepena.

Čini se da postoji i veza između ritma moždane temperature i izgleda za preživljavanje traume, iako će o tome biti potrebno sprovesti više istraživanja.

(Izvor: Science alert/N1)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register