IJZ: Broj zaraženih za dvije sedmice porastao oko 17 odsto

Objavljeno: 25.06.2022, 09:35h

U posljednje dvije nedjelje Crna Gora bilježi rast broja novopozitivnih slučajeva korona virusa za oko 17 odsto, dok je broj hospitalizovanih slučajeva za oko 30 odsto manji, saopštio je Institut za javno zdravlje (IJZ).

Korona virus u Crnoj Gori pokazuje nizak intenzitet aktivnosti, široku rasprostanjenost i blagi trend porasta, kazali su iz IJZ.

“U posljednje dvije nedjelje bilježi se porast u broju registrovanih pozitivnih slučajeva za oko 17%, dok je broj hospitalizovanih slučajeva za oko 30% manji. Zato i ovom prilikom apelujemo na građane, a posebno rizične grupe, osobe starije životne dobi, osobe sa problemima u imunom odgovoru i/ili sa hroničnim bolestima, da se obavezno vakcinišu, a ako već jesu, prime svoje ‘buster’, odnosno dodatne doze šest mjeseci nakon primovakcinacije ili primoinfekcije”, kazali su iz IJZ-a.

Neophodno je, kako su istakli, pridržavati se osnovnih epidemioloških mjera – nošenje zaštitne maske, naročito u zatvorenim prostorima, pravilne higijene ruku i držanje adekvatnog odstojanja.

“Podsjećamo, obavezno je nošenje zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama, kolektivnim centrima i sredstvima javnog prevoza. Napominjemo, da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja obezbjedili dovoljan broj besplatnih, bezbjednih i djelotvornih vakcina za sve građane Crne Gore, pa bi vakcine trebalo i iskoristiti u cilju zaštite stanovništva od epidemijskog širenja bolesti i širokog društvenog odgovora na ovu pandemiju”, kazali su iz IJZ-a.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register