Zašto je COVID-19 opasan za starije?

Objavljeno: 23.06.2022, 06:52h

Sposobnost našeg imunog sistema da se bori protiv COVID-19, kao i svake infekcije, uvelike zavisi od njegove sposobnosti da replicira imunološke ćelije efikasne u uništavanju virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje bolest. Ove klonirane imune ćelije ne mogu se stvarati beskonačno, a ključna hipoteza nove studije Univerziteta Vašington je da sposobnost tijela da stvori te klonirane ćelije značajno opada u starosti.

Prema modelu koji je stvorio profesor Džejms Anderson, ova genetski unaprijed određena granica našeg imunog sistema može biti ključ zašto COVID-19 ima tako razoran učinak na starije osobe. Anderson je glavni autor rada u kojem se detaljno opisuje ova modelirana veza između starenja, COVID-19 i smrtnosti.

“Kada se DNK podijeli u diobi ćelija, krajnji poklopac – nazvan telomer – postaje malo kraći sa svakom diobom”, objašnjava Anderson. “Nakon niza replikacija ćelije, ona postaje prekratka i zaustavlja dalju diobu. Nemaju sve ćelije ili sve životinje ovu granicu, ali imune ćelije kod ljudi imaju ovaj ćelijski život.”

Imuni sistem prosječne osobe prilično dobro stoji do oko 50 godina. Tada jezgra imunih ćelija, zvane T ćelije, skrate telomere i ne mogu se brzo klonirati kroz ćelijsku diobu u dovoljno velikom broju da napadnu i očiste virus COVID-19, rekao je Anderson. Važno je, dodao je, da su dužine telomera naslijeđene od roditelja, prenosi znanost.com.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte




Forgot?
Register