Šmit zbog Milanovića uputio diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u BiH

Objavljeno: 23.06.2022, 21:08h

Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita uputila je diplomatsku notu hrvatskoj ambasadi u Sarajevu povodom izjava predsjednika Zorana Milanovića.

Hrvatski predsjednik je više puta govorio da je Šmit nezakonito izabran na funkciju visokog predstavnika jer ga nije potvrdio Savjet bezbijednosti Ujedinjenih nacija.

Kako prenosi Jutarnji list, Šmit se u protestnoj noti poziva na Milanovićeve izjave i podsjeća da je Hrvatska potpisnica Dejtonskog sporazuma i Aneksa 10, odnosno Sporazuma o civilnoj implementaciji mirovnog sporazuma, koji definiše i stav visokog predstavnika.

„Kancelarija visokog predstavnika, u ovom kontekstu, ljubazno moli hrvatske vlasti da se uzdrže od iznošenja neosnovanih optužbi o imenovanju i statusu visokog predstavnika“, napisao je Šmit u protestnoj noti hrvatskoj ambasadi u BiH.

Milanović je u poslednjih mjesec dana nekoliko puta rekao da je Šmit nezakonito izabran i pozvao ga da iskoristi bonska ovlašćenja i promijeni izborni zakon u BiH.

Rusija se protivila izboru Šmita za stalnog člana Savjeta bezbijednosti, pa Savjet za primjenu mira, odnosno njegov Upravni odbor, nije jednoglasno imenovan. S druge strane, međunarodna zajednica kaže da joj nije bila potrebna ni rezolucija Savjeta bezbijednosti UN, a da njen prethodnik nije izabran na taj način.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register