Eksperti Vlade i crkve usaglasili Temeljni ugovor

Objavljeno: 23.06.2022, 09:45h

Vlada bi danas trebalo da raspravlja o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Informaciju o ugovoru pripremilo je Ministarstvo pravde, a članovima Vlade predstaviće je ministar Marko Kovač. ((Foto :RSE)

Ministar Kovač potvrdio je za Dan da će informacija o ugovoru biti na današnjoj sjednicisjednici.

Kako Dan saznaje, na ekspertskom nivou Temeljni ugovor je usaglašen, a samo treba da prođe formalnosti na vladi. Nakon sjednice, pristupiće se završnim razgovorima oko usaglašavanja teksta sa predstavnicima SPC, koji bi trebalo da budu okončani do kraja ovog mjeseca. Poslije toga, biće određen termin za potpisivanje ugovora. Očekuje se da dokument bude parafiran u Sabornom hramu Vaskrsenja Hristovog u Podgorici, a paraf bi trebalo da stave patrijarh srpski Porfirije i premijer Dritan Abazović.

Postoje članovi izvršne vlasti koji se protive ovom ugovoru, te se postavlja pitanje kako će to sve proći na današnjoj sjednici vlade.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković kaže da je prihvatljiv samo ugovor koji odgovara interesima Crne Gore i koji je u skladu s Ustavom naše države, a ne, kako navodi, agendom “srpskog sveta”.

Poslanik Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić kazao je da bi premijer Dritan Abazović trebalo da iz procesa odlučivanja o ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) izuzme potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem Vladimira Jokovića. On je naveo da Joković zastupa interese druge strane, a ne Vlade.

Generalni sekretar Socijaldemokrata Miloš Čelanović rekao je da je jasno da je Vlada formirana samo zbog Temeljnog ugovora.

Potpredsjednik Vlade i lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je nedavno da je osnovni razlog zašto su dio ove Vlade upravo Temeljni ugovor, a da kakav će on biti zavisi od SPC.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register