BIRN: Državljanin Srbije stvorio krijumčarsku mrežu, ima pomoć i u policiji

Objavljeno: 23.06.2022, 21:02h

Državljanin Srbije porijeklom iz Sirije stvorio je krijumčarsku mrežu koja reketira konkurenciju i teroriše izbjeglice, a sve uz podršku policije, objavio je BIRN, pozivajući se na brojne izvore koji potkrepljuju tvrdnje audio-snimcima tajno snimanih razgovora, video snimcima i internim prepiskama.

Na osnovu nekoliko sati audio snimaka koje je tajno napravio izvor, svjedočenjima saradnika, fotografijama, porukama i video snimcima može se zaključiti da je 44-godišnji Alen Basil vođa jedne od najsnažnijih grupa koje se bave krijumčarenjem ljudi, a koja svoje kontakte u policiji koristi kako bi uspostavila dominaciju na ovom unosnom kriminalnom tržištu, objavio je BIRN.

Kako se navodi u istraživanju, a prema svjedočenjima insajdera, Basilova grupa kontroliše krijumčarske rute na sjeverozapadu zemlje, naplaćujući drugim krijumčarima mjesto u blizini graničnih prelaza. BIRN piše da ovu grupu na terenu navodno vodi Abu Omar, Basilov prvi saradnik, a za prebacivanje ljudi u Evropsku uniju koriste i kamione i automobile.

„Njemu nikad nije dosta. U jednom trenutku imao je 15 vozača“, kaže o Alenu Basilu bivši član grupe koji je bio zadužen za pronalaženje vozača, u tajno snimljenom razgovoru do kog je došao BIRN.

Basil je rođen u Somboru kao dete Srpkinje i Sirijca, a u javnosti je poznat i kao ugostitelj i lobista za arapske investicije. Znanje arapskog omogućilo mu je prevodilački angažman u brojnim organizacijama koje se bave migracijama, uključujući i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Dugogodišnji prevodilački rad preporučio ga je kao sudskog tumača za arapski jezik, a radi i za srpsku policiju za koju prevodi u akcijama privođenja arapskih izbeglica.

Međutim, istraživanje BIRN-a pokazuje da se saradnja sa policijom tu ne završava, i da pojedini policajci u stvari rade za Basila.

Nekoliko bivših Alenovih saradnika na audio-snimcima do kojih je došao BIRN, ističu da je policajac koga zovu „major Deki“, Alenova glavna zaštita u policiji.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register